22.3.07

Succes, Cinefan!

[Atenţie! Linkurile acestui post nu se deschid într-o fereastră nouă!]

În urmă cu vreo juma' de an am avut o întâlnire oarecum întâmplătoare cu Emanuel Lăzărescu, pe atunci redactor şef la Cinemagia. Omul era foarte supărat pe ce se întâmpla în ultima vreme la Cinemagia (nu aş putea spune, concret, ce anume) şi vroia să-şi dea demisia şi să deschidă un nou site de filme.

Mie mi-a surâs ideea, mai ales că de multă vreme mai vreau un site pe lângă 1001 şi Kataremata. Aşa că ne-am asociat în vederea realizării noului proiect: Cinefan.

Trebuie să spun că la vremea aia habar n-aveam mare lucru despre nişa Cinemagiei. Emanuel mi-a zis că nu mai există concurenţi, deci proiectul părea foarte promiţător: să ai know-how tehnic şi practic şi să intri pe o nişă de piaţă pe care liderul are 150.000 de vizitatori / săptămână şi locul 2... nu există, sună, într-adevăr bine.

Mi-am făcut un calcul. Investiţia nu ar fi fost prea mare. Vreo 200 de ore de muncă, în format 1 designer + 1 programator, adică aproximativ 4000 de euro. Oarece promovare pe Adwords, să zicem 100 de euro / lună în prima jumătate de an, încă 600 de euro. Deci o investiţie de până în 5000 de euro. Din păcate, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă. Încetul cu încetul mi-am pierdut încrederea în acest proiect.

Primele îndoieli au apărut atunci când am cercetat un pic nişa de piaţă şi am descoperit că nu e câtuşi de puţin aşa de goală cum o credea Emanuel. Port.ro, Videofil.ro, Cinema.acasa.ro, Programul-TV.ro, Cinema.ro, Cinemarx.ro sunt concurenţi redutabili, care dispun de resurse infinit mai mari decât cele pe care le puteam pune noi în joc. Ăsta e punctul unu.

Doi, Emanuel nu avea nişte statistici clare de pe Cinemagia. I-am cerut să facă rost de nişte statistici clare de trafic: secţiunile cele mai vizitate, traseele cele mai comune etc., pentru a şti cu precizie ce secţiuni merită dezvoltate într-un asemenea site şi ce secţiuni ar fi pierdere de vreme. Nu avea. Filozofia lui Emanuel e "hai să facem şi aia, că e cool". Filozofia mea e "hai să facem şi aia dacă e rentabil". O diferenţă ireconciliabilă!

Trei, proiectul lui Emanuel, care vroia ceva mai al dracului decât Cinemagia: filme, jocuri, dvd... ţi-ar fi trebuit o armată de oameni ca să faci tot proiectul ăla într-un răstimp foarte scurt, cum vroia el. Ceea ce este acum site-ul Cinefan nu e nici 25% din ce vroia el iniţial. Mie mi s-a părut faraonic. Problema e că faraonismul mi s-a relevat abia pe parcurs.

Patru, evoluţia Cinemagiei după plecarea lui Emanuel. Sincer, nu mă aşteptam să păţească un şoc prea mare, dar mă aşteptam ca o mare parte a forumului să-l urmeze pe Emanuel. L-au urmat vreo 50 de inşi, din vreo 8.000 de înscrişi. Mai mult, pe forumul de la Cinemagia se înscriau în fiecare zi mai mulţi useri noi decât se înscriau pe Cinefan într-o săptămână.

Cinci, Emanuel tot zicea că are susţinerea "regizorilor, actorilor, oamenilor de film" etc. L-am întrebat odată ce înseamnă susţinerea asta. Înseamnă bani? Dacă înseamnă bani, să ne dea bani ca să mai putem angaja 2 programatori care să lucreze exclusiv pe site. Ceva mă face să cred că susţinerea se măsura în vorbe, nu în bani. Asta nu e susţinere, e vrăjeală.

Aşa că prin ianuarie, deşi eram foarte aproape de o formă a site-ului asemănătoare cu cea de acum, ne-am despărţit amiabil. Eu i-am urat succes şi i-am dat şi platforma dezvoltată până atunci, în cazul în care cei care ar fi venit după noi ar fi vrut să o continue (oricum am şi eu platforma şi pot pune pe picioare relativ repede un site similar... cu condiţia să-i văd utilitatea!). În cele din urmă, după 2 luni, iată că site-ul Cinefan.ro a ajuns să funcţioneze.

Dar greul de-abia acum începe. La prima vedere, singurul atu al Cinefanului e curăţenia layoutului. Cinemagia, cu miile de reclame, care mai de care mai agresivă, e din punctul ăsta de vedere un gunoi şi ar fi bine ca Emanuel să păstreze site-ul la fel de curat. În rest, Cinefanul pare o copie incompletă a Cinemagiei care, ca orice copie incompletă, mă tem că nu are nici o şansă să crească. Ştirile sunt cam aceleaşi, filmele sunt aceleaşi, festivalurile aceleaşi... Chiar nu ştiu de ce ar abandona cineva Cinemagia ca să devină Cinefan. Sloganul site-ului e reacţionar ("redescoperă magia" adică, evident, cine-magia) şi foarte neinspirat, Cinefanul transformându-se practic într-o simplă frondă la adresa originalului. Cine e cinemagist şi aude de Cinefan poate va băga nasul, dar se va reîntoarce repede la Cinemagia fiindcă ... e originalul. Cine nu e cinemagist şi aude sloganul... nu va percepe aluzia. Sloganul ar trebui să transmită o valoare, nu o reacţie. Apoi, sigla, care e nulă. Eu făcusem una cu o pelicula de film care era departe de a fi perfectă, dar măcar reprezenta un punct de pornire. Alta: calitatea discuţiilor de pe forum mi se pare destul de joasă, majoritatea celor care scriu acolo părând oarecum retardaţi. Nici pe forumul Cinemagia discuţiile nu sunt cine ştie ce, dar ăla măcar are 8000 de înscrişi. Şi: Cinemagia are 150.000 de vizitatori săptămânali. Cinefan, de 100 de ori mai puţini: 1.300... Punem pariu că atunci când Cinefan o să aibă 10.000 de vizitatori săptămânali, Cinemagia va avea 200.000? Aşa am păţit cu 1001: acum am 110.000 de vizitatori pe lună, faţă de 20.000 câţi erau în urmă cu un an. M-am, apropiat de Ejobs sau de Best, care în urmă cu 1 an aveau 1.000.000 de vizitatori pe lună? Nu! Fiindcă a crescut piaţa şi acum cei doi au 2 milioane...

Pentru început, mă tem că site-ul Cinefan va trebui să lupte din greu pentru a deveni adevăratul număr 3, după Cinemagia şi Port. Pentru asta va trebui să se bată din greu cu Cinema.acasa.ro, Videofil si Cinemarx. Dacă lupta e condusă cum trebuie, şi dacă Emanuel va dispune de resursele necesare, acest lucru se va întâmpla cam în 12-16 luni din acest moment. Abia după aceea va putea spera să atace vârful, ascensiune care probabil că va necesita încă 12-16 luni. Minim, minimorum. Realist vorbind, nu sunt sigur că în 12 luni din clipa asta Cinefan va reuşi să devină ferm numărul 4, adică să aibă cam 10.000 de vizitatori / săptămână (aproximativ 1400 pe zi) în condiţiile în care Cinemarx va stagna pe la 5.000, câţi pare să aibă acum, iar Videofil, pe la 4.000.

Oricum: succes, Cinefan!

7 comentarii:

Anonim spunea...

cough...cough... ce usor e sa vorbesti fara sa stii ce inseamna sa muncesti de-ti sar capacele. e usor cand privesti din exterior. mai ales cand esti si influentat de altii...
oricum, conteaza prea putin. rezultatele vor vorbi pentru ele.

Maria

Lucian Sarbu spunea...

Bine ai venit si bine te-ai trezit si tu, cine vei fi fiind.

Intamplator stiu ce inseamna sa muncesti "de-ti sar capacele". De multe ori e un eufemism pentru "a munci ca prostul". Dar nu vad legatura cu postul de mai sus.

Anonim spunea...

eu sunt o veche "prietena" de pe Cinemagia, care nu a mai fost de mult la curent cu ce se intampla, iar acum, cand am aflat intreaga poveste de la cineva care a "trait-o", si am vazut noul site al d-lui Lazarescu, pot spune ca am fost placut impresionata. se vede ca a depus multa multa munca, si ca o face din pasiune.
legatura e ca n-are rost sa aprecieze cei din afara ce si cum, si sunt sigura ca Emanuel a stiut la ce se inhama cand a plecat, pentru ca eu oricum nu-l vad ca pe un inconstient. de aceea cred ca e putin deplasat sa ne apucam sa-l avertizam ca mai are mult de tras. sunt sigura ca o stie, si am impresia ca face tot posibilul sa fie bine. din cate am vazut si auzit, constant incearca sa inoveze, sa gaseasca ceva nou, sa schimbe putin cate putin site-ul. eu nu iau partea nimanui, si nici nu ma implic. doar ca sper sa-i fie recunoscuta munca, cum recunosc si ca cinemagia e intr-adevar un nume in industrie, si asa va fi de acum incolo.
oricum, cred ca in industrie e loc de mai multi, pentru ca pana la urma, un singur site ar insemna plafonare. nu crezi?
pt final, cred ca merge sa urez succes atat Cinefan-ului, cat si Cinemagiei, si o viata cat mai lunga in www. pana la urma, nu o consider o competitie, iar un trafic ranking conteaza prea putin. IMO, of course!

Lucian Sarbu spunea...

Din pacate, cand te pozitionezi drept challenger pentru Cinemagia ("redescopera magia") ma tem ca traficul e o masura esentiala a succesului.

Anonim spunea...

Lucian are perfecta dreptate, face o discutie f. pertinenta a propos de acest asa-zis site si forum care nu e decit "cinemagia saracului".

bineinteles in primul rind e asa cum spune el - e un site facut din dusmanie, numai ca sa se razbune pe cei de la cinemagia ca l-au zburat afara in suturi, iar acum si-au facut echipa mult mai buna, mai ales cu buni profesionisti.

dar nici nu prea avea sanse, cind acolo nu e pic de creativitate si imaginatie si asa ceva. pur si simplu, copie dupa cinemagia, si mai proasta (ca nu-i duce mintea), si mai slaba (ca sunt lenesi, oricit tot zice Emi ca "vei avea niste surprize", si "noi muncim". a uitat sa adauge "nu gindim!!!" :D )

de-aia nici nu e de mirare c-au ajuns subiect se bancuri pe net si offline. cum ar veni:
- stiti de ce se zice "the shit hit the fan"? fiinca "the shit hit the cinefan" ar fi un pleonasm.
- stiti noul nume al cinefan? "Morga Domnului Lazarescu"!

Lucian facea niste prognosticuri foarte precise, a propos de cresterea ratingului si a calitatii.

a trecut un an de atunci. ia uitati-va!

tudor

Lucian Sarbu spunea...

Tudor: nu e cazul sa comentam aici cu dusmanie ce l-o fi facut pe Emi sa plece de la Cinemagia.

Cert este ca fara bani nu faci mare branza pe o nisa de piata deja ocupata de altii. Ceea ce nu inseamna ca site-ul actual nu poate sa mai creasca, chiar in forma in care e acum. Cheia consta in explorarea unor nise de piata pe care celelalte site-uri nu le ating.

Anonim spunea...

asa e, dar cum sa faci asta, cind nu numai bani, dar nici idei originale nu ai? tot site-ul e numai copy-paste de pe net. n-au si ei un critic de film, o cronica, ceva. cum sa umpli nise libere, cand tu iei din alea deja ocupate?
si pe urma, bine zici tu aici: "Alta: calitatea discuţiilor de pe forum mi se pare destul de joasă, majoritatea celor care scriu acolo părând oarecum retardaţi." pai chiar asa e! de luni de zile, despre filme nu se mai discuta nimic, doar cativa handicapati injura fara haz cinemagia si pe cei de-acolo. iar emi ii lasa, e in culmea fericirii, fiindca-i dau satisfactie si oricum altfel site-ul ar muri de tot.
mai bine i-ar zice coprofan, decit cinefan. sau coprofag, mai bine.
pai asa are sanse sa creasca? ce niste ale pietii umplu cu asta? hai sa fim seriosi.