29.4.21

O prelegere despre Marx

De câteva luni scriu în mod constant la revista de cultură Argeș, care apare lunar la Pitești. Cum nu vreau să mă dau în bărci, prefer să scriu recenzii pentru cărți pe care le socotesc eu că merită semnalate. E vorba, firește, de cărți din sfera mea de interes: stânga clasică, gândire critică, postcapitalism etc.

Ieri, la invitația prietenului meu Leonid Dragomir, care e redactor-șef la Argeș, am susținut și o mică prelegere intitulată „Marx și neomarxismul” în care am încercat să prezint cât mai accesibil ideile principale ale marxismului clasic, relația cu diversele neomarxisme de după el și de ce este complet aiurea să utilizăm cuvântul „neomarxism” în România de azi (nu am precizat explicit că e vorba de felul în care inamicii politici îi denumesc pe USR-iști, fiindcă nu am vrut să politizez inutil această prelegere, dar se subînțelege despre cine e vorba). În sală nu au fost decât o mână de oameni, fiindcă evenimentele de acest gen încă nu pot fi ținute cu public, dar prelegerea a fost înregistrată și urcată pe canalul de Youtube al Centrului Cultural Pitești. 

Sper că nici nu m-am bâlbâit prea tare, nici nu am zis prea multe prostii. La un moment dat sunt prezentat pe burtieră drept „Lucian Sârbu - filosof, scriitor”. Chestia asta mă măgulește, dar realitatea e că nu sunt nici filosof, nici scriitor - mă consider în primul rând un economist, specialist în marketing, cu focus pe marketing digital.

Vă invit să urmăriți prelegerea și vă mulțumesc anticipat pentru atenție.

Niciun comentariu: