6.11.19

Și dacă Iohannis va pierde voturile lui Dan Barna?

La începutul campaniei eram ferm convins că în eventualitatea unui tur 2 Iohannis vs. oricine altcineva, mai puțin Dan Barna, Iohannis va beneficia de voturile lui Dan Barna și va câștiga lejer cu 55-60%. Cu vreo 40% ale lui și 15-20% ale lui Barna, era oarecum logic.

Dar anchetele RISE Project, care l-au lăsat pe Barna în cucurezul gol, par să aibă un efect secundar neintuit, pe lângă cel urmărit și intuit, adică devoalarea candidatului și compromiterea sa. E vorba de radicalizarea extremă a votanților lui Dan Barna, care par a fi mai spălați pe creier decât sectanții și care par a fi ajuns acum să-l urască sincer pe Iohannis, ca urmare a dezvăluirilor RISE.

Care-i problema cu USR-ul, din perspectiva ocultelor securistice care domină scena politică, e foarte simplu de ghicit. USR-ul a devenit un pic cam mare și cam incontrolabil. „Ideea” era ca ei să fie tâmpiții, bufonii de serviciu care fac zgomot cu tigăi în parlament și se tăvălesc pe jos cu spume la gură ca să facă atmosferă negativă pesediștilor, nicidecum să ajungă pe bune în poziții de putere. Pe bune trebuiau să ajungă la borcanul cu miere politicienii de carieră, adică liberalii.

Dar în perspectiva anului electoral care vine, europarlamentarele din mai 2019 au arătat că USR-ul poate câștiga Bucureștiul, Clujul și multe alte orașe mari, ceea ce ar fi dat multe calcule peste cap, pentru că „ideea” era ca în locul PSD să vină PNL, nu USR.

În plus, văzându-se pe cai mari USR-iștii au ajuns ei înșiși să se ia în serios, așa explicându-se și candidatura asta inutilă a lui Dan Barna. Toată lumea s-ar fi așteptat ca USR să facă front comun cu PNL în spatele lui Klaus Iohannis. Pentru liberali și pentru Iohannis faptul că au început să acționeze de capul lor e o dovadă că „li s-a urcat la cap” și că trebuie băgați la loc în gaura de șarpe din care au ieșit.

Anchetuțele astea din RISE joacă rol de ciocan care bate cuiul în sicriu. Deja Barna e pe făraș, e clar că nu va intra în turul 2 pentru că oamenii care îl simpatizau fără a fi neapărat useriși sunt acum scârbiți de acest individ - mare „antreprenor” ale cărui idei de afaceri se reduceau de fapt la a face șmenuri cu fonduri europene. Așa că Barna va lua probabil undeva între 10-15%, cât e nucleul dur de useriști. Rămâne de văzut spre cine se vor orienta la turul 1 cei dezamăgiți. Probabil se vor împrăștia în mod egal pe la Iohannis, Mircea Diaconu și Paleologu. Dar ce se va întâmpla în turul 2 cu votanții lui Dan Barna?

La cum arată rețelele sociale în acest moment, se pare că votanții care îi vor rămâne credincioși lui Dan Barna pe 10 noiembrie au căpătat o ură imensă pe Iohannis. E și normal: RISE Project e perceput ca un site apropiat de SRI și de Iohannis, că doar de aici au venit dezvăluirile anti-Dragnea, nu?! Deci, urmând firul logic, înseamnă că în spatele bumbăcelii lui Dan Barna nu poate fi decât Iohannis. Ergo Iohannis e rău, trebuie urât.

Numai că asta îi creează brusc lui Iohannis o problemă: înseamnă că în turul 2 nu mai are deloc asigurate voturile lui Dan Barna și brusc dl. președinte trebuie să-și ia voturile necesare pentru a sări de 50% de la alt candidat (sau de la alții).

Și astfel, cea mai anostă campanie prezidențială dintotdeauna s-ar putea să aibă cel mai fierbinte final.

Un comentariu:

Cristian Banu spunea...

Părerea mea este că bula aia este atât de montată pe #muiepsd încât nu crede că Johannis este vinovat. De altfel, Barna însuși a dat de la bun început vina pe PSD și pe Dragnea :) Depinde cu cine intră în turul doi. Dacă intră cu Dăncilă (mă rog, din ce în ce mai puțin probabil), clar fericiții care vor veni la vot vor vota Johannis (cum s-a votat Iliescu în 2000). Dacă intră cu alții, posibil să nu se mai prezinte la vot.
Mă rog, astea sunt chestiuni secundare, STS ne-a anunțat că „voința poporului va fi respectată” :)