9.2.12

Discursul lui Ponta: ce mare rahat?!

Am văzut și eu azi-dimineață o parte din discursul lui Ponta. Cât am reușit să văd, nu mi s-a părut nimic în neregulă. O vrăjeală oarecare. Oricum, jocurile erau făcute și guvernul urma să treacă.

Tocmai de aceea mi se pare complet sărită de pe șine atât atitudinea oficioaselor, EVZ și Hotnews, care decelează în benignul discurs al lui Ponta nu știu ce rupere a USL-ului, precum și atitudinea lui Crin Antonescu, potențată chiar în aceste clipe pe un ton cvasi-isteric la Antena 3 de către Ciutacu, și nu numai, care văd în discursul lui Ponta o cedare decisivă în favoarea lui... Băsescu.

Mie discursul lui Ponta mi s-a părut, pur și simplu, civilizat și prudent. Pentru ca USL-ul să ia puterea trebuie îndeplinită o singură condiție, esențială. Nu, nu să iasă românii la vot și să voteze în proporție de 60% cu USL-ul. E și asta o condiție, dar mai mult pentru atmosferă - pentru faptul care ne interesează aici nu e nici necesară, nici suficientă. Condiția de bază e ca liderii USL să-i connvingă pe diverșii „licurici” care strălucesc suav prin nopțile noastre triste că nu e nici o mare scofală dacă pică Băse. În ultima vreme Ponta a dat multiple asigurări, pe diverse canale, că România va continua angajamentele față de FMI, că va păstra în funcție șefii serviciilor etc. Discursul lui Ponta de azi nu a părut altceva decât o afirmare diplomatică a faptului că „licuricii” care îl pregătesc pe Mihai-Răzvan Ungureanu pentru președinție nu au de ce să se teamă dacă USL-ul ajunge la putere în 2012, deci să aibă încredere în USL și să lase USL-ul să preia puterea.

Nu știu dacă nu cumva în relația Ponta / Antonescu cei doi nu și-au împărțit rolurile astfel: Ponta să se ocupe de chestiile diplomatice iar Antonescu să facă pe durul isteric. Și totul să facă parte dintr-un joc bine pus la punct. E posibil. Pe de altă parte gelozia lui Antonescu poate fi reală, nu mimată, având în vedere că se visează președinte. Deci, e posibil să se simtă trădat de Ponta, care a asistat astăzi la investitura guvernului viitorului său rival din 2014 fără să fluiere sau să arunce cu ouă stricate.

Dar e greu de spus. Numai timpul ne va arăta care e, de fapt, adevărul. Să nu ne mai batem capul cu aceste prostii. Cea mai bună veste a săptămânii e că nevolnicul de Boc a dispărut din peisaj. Să ne bucurăm de ea! Viitorul chiar sună bine!

PS. Unele reacții vizavi de acest nou guvern bășist sunt de-a dreptul ridicole. Cristian Preda zice că Băse „a dat șah” opoziției numindu-l pe MRU prim-ministru. Ce șah, băi nene?! Șah și-a dat sieși arătând întregului popor cât de mult îi pasă de țara asta prin schimbarea unui umil cu un alt umil în timp ce zăpada era (de fapt încă e) cât casa afară și oamenii mor în ger! Băăăă nefericiților, în sectorul 3, sectorul lui Neacoiță, sunt bulevarde mari pe care n-a trecut un plug, o dată măcar, de când au început ninsorile! Sunt străzile muci și voi visați șah! Băsescu are o singură soluție să dea șah opoziției: guvernele sale să crească nivelul de trai! Nu vor reuși? Atunci țineți strâns de „licurici”, că fără el e vai de voi!

Niciun comentariu: