30.6.10

Europa, ultimul tren!

Nu, nu e nimic legat de politică, ci tot de fotbal. În perioada asta NU mă interesează câtuşi de puţin ce se întâmplă în economie sau politică; din punctul meu de vedere pot să taie ăştia pensii, salarii sau să crească TVA-ul până la 138%, că pe mine mă interesează un singur lucru: fotbalul.

Mă gândesc că e "ultimul tren" pentru Europa, având în vedere tabloul sferturilor:
  • Uruguay - Ghana
  • Brazilia - Olanda
  • Argentina - Germania
  • Paraguay - Spania
Celor 3 forţe tradiţionale din America de Sud li s-a adăugat anul acesta surprinzătoarea echipă a Paraguayului, care a mai cochetat de câteva ori în ultimii 25 de ani cu sferturile de finală, dar a pierdut în optimi în faţa Angliei în 1986 şi în faţa Franţei în 1998. De altfel, cred că multă lume îşi aminteşte de meciul senzaţional făcut de paraguaieni în 1998, când golul victoriei franceze a venit foarte târziu, prin minutul 117.

Este ultima şansă a Europei de a forţa intrarea în careul de aşi cu mai multe echipe decât sud-americanii. Sferturile de finală ar putea schimba definitiv impresia jalnică lăsată de reprezentantele bătrânului continent, după cum ar putea îngropa impresia senzaţională lăsată până acum de reprezentantele Americii de Sud. Din fericire pentru noi Olanda, Germania şi Spania chiar sunt cele mai bune echipe din Europa la ora actuală (ultimele două fiind, de fapt, chiar campioana şi vicecampioana en titre), deci există şanse. Spania este net favorită în faţa Paraguayului, în timp ce Germania şi Olanda, deşi pornesc cu şansa a doua, au capacitatea de a elimina Argentina şi Brazilia.

Singura echipă sud-americană pe care o văd net favorită în sfertul de finală este Uruguayul lui Diego Forlan şi Luis Suarez. Uruguayenii au dovedit o maturitate extraordinară în meciul cu Coreea de Sud, echipa are câţiva jucători senzaţionali (în primul rând cei doi atacanţi pomeniţi mai sus), atmosfera în lotul lor pare una foarte bună (după cum scrie Forlan pe Twitter!) şi cred că visul ghanezilor de a deveni prima echipă africană care joacă o semifinală de Cupă Mondială este prea frumos pentru a avea vreo şansă de îndeplinire. Oricum, prin performanţa de a intra în primele 8 echipe ale lumii Ghana a reparat onoarea Africii şi merită felicitări.

Urmează două zile de respiro, după care vom asista la asaltul final pentru un loc în Olimpul fotbalului. Sâmbătă seara vom şti ce echipe vor intra în istorie şi ce echipe vor îngroşa statisticile!

3 comentarii:

ama spunea...

Dupa cum am mai spus, pe mine NU ma interesaza fotbalul!
Uite-asa !

Lucian Sarbu spunea...

Atunci ai rabdare vreo 10 zile! Nici pe mine nu ma intereseaza altceva in perioada asta! :))))

ama spunea...

10 zile sint o vesnicie.
Mai ales cind, din cauza astora cu meciurile serialul meu corean are o programare haotica !!!