21.5.08

Omul cu chibritul

Să presupunem că peste domnul X intră cineva în casă. Un individ masiv, chel, cu barbişon - un dandy... - care vorbeşte foarte gros, impunător, cu o morgă de înţelept. Şi acest individ are în mâna dreaptă o canistră cu benzină şi în stânga un chibrit. Omul cu chibritul începe să-i spună domnului X că i-a adus canistra ca să îi dea benzină gratis, moka. E pregătit să reverse benzină peste tot în casa domnului X. Omul cu chibritul începe să arunce cu benzină pe pereţi, pe jos, peste tot, şi în tot acest timp îi spune foarte serios domnului X că valul de benzină e gratis, moka.

Domnul X, dacă e idiot, se va bucura, se va scălda în benzină, fără să se întrebe: dar ce dracu' face ăsta cu chibritul?

Dacă e lucid ar lua un cuţit din bucătărie şi i l-ar băga sub nas omului cu chibritul, poftindu-l să iasă afară, spunându-i: no, thanks.

Cam aşa văd situaţia economică din România la ora actuală, după ce guvernul a raportat emfatic îndeplinirea planului cincinal la investiţii străine.

Investiţiile alea - imobiliare şi bănci - sunt canistra cu benzină. Chibritul e ţinut în mână de retail.

Mecanismul prin care ne vom autoincendia e ridicol de simplu: străinii ne vor construi case, la cele mai scumpe preţuri / mp din Europa Centrală şi de Est. Casele, imobilele în general, sunt bunuri care nu se pot exporta, deci vor trebui cumpărate de români, că un francez sau un finlandez nu poate să-şi ia casa din România, s-o demonteze şi să şi-o ducă la Paris sau la Helsinki. Dar românii n-au bani, ceea ce nu e nici o problemă, întrucât aici intră în scenă magnanimele bănci, tot străine, gata să ne împrumute nişte sume aberante, la nişte dobânzi aberante. Românii vor cumpăra casele cu bani împrumutaţi, aşadar, din străinătate. Banii ăştia intră în circulaţie pe aici dar să nu care cumva să credeţi că vor rămâne aici, câtă vreme tot retailul e în mâinile străinilor. Şi uite aşa se închide cercul. Banii se revarsă din străinătate şi se întorc... tot în străinătate, nu înainte de a lăsa în urma lor datorii uriaşe, aici. Datorii care vor trebui plătite tot... către străinătate!

Halal dezvoltare pe credit. N-aş fi avut nimic împotriva creditării dacă banii alimentau retehnologizări, investiţii, exporturi, programe de reconversie şi recalificare profesională. Din păcate ei nu fac altceva decât să alimenteze balonul imobiliar. Să vedem dacă betoanele vor ţine de foame atunci când se va trage linia.

Niciun comentariu: