28.12.07

A fost frumos, dar...

...terminăm anul cu :
  • Inflaţie de aproape 7%.
  • Depreciere a leului faţă de euro de 6,75%. Constatare oarecum falsă, fiindcă pe ultimele 6 luni deprecierea a fost de vreo 15%, deci tendinţa pare a fi nasoală rău (of, ce prostii optimiste, de spălat pe creier, puteam să spun pe Seopedia).
  • Creştere economică sub aşteptări, doar vreo 5,25%. Ok, de vină a fost seceta din agricultură.
  • Salarii care au devansat cu mult productivitatea. Aici vinovatul e unul singur, guvernul, fiindcă a oferit nişte lefuri halucinante funcţionarilor provocând astfel direct inflaţia salariilor în toată economia şi indirect inflaţie în alte domenii - imobiliare, servicii.
  • Deficit comercial record, în creştere. Asta înseamnă că mâncăm mai mult decât producem, momentan o facem pe datorie, dar să vedem cât va mai fi voie.
Aşadar se dă o ţară în care investiţiile sunt strict de expatriere a profitului (imobiliare, lohn, outsourcing), neexistând nimic autentic românesc vandabil în exterior, se dau nişte condiţii economice nefavorabile, care par să ascundă premisele unei crize majore, se dă şi un an electoral, în care vom mai avea, desigur, pomeni electorale, şi se aşteaptă ca la 31 decembrie 2008 ţara asta să mai stea în picioare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

he he, eu de cand zic ca http://viitorulsunabine.wordpress.com/
NOT