22.9.21

Pe datele OFICIALE, eficiența vaccinurilor în prevenirea bolii a scăzut și la noi la numai 33,22%

Tocmai s-a publicat pe CNSCBT.ro comunicatul aferent perioadei 13-19.09, așa că hai să v-o zic sec: în ultimele 4 săptămâni eficiența vaccinurilor (toate, la grămadă) în prevenirea pandemiei a fost de numai 33,22% aplicând formula oficială și de numai 27,37% aplicând formula rațională (formula mea). Am explicat cele două formule în această postare.

Concret, în perioada 23.08-19.09 s-au înregistrat 57.785 de cazuri, dintre care 12.878 (22,29%) la vaccinați și 44.907 (77,71%) la nevaccinați. Mai nasol e că eficiența vaccinurilor, indiferent de formula aplicată, e în scădere accelerată: dacă la mijlocul lunii august, folosind formula rațională, încă mai era de 40,5%, în ultima săptămână aceasta a scăzut la 21,82% și, nu vă faceți griji, se va duce vertiginos spre numai 10-15% - exact cum am prezis.

Situația e cu atât mai gravă cu cât la noi încă mai circulă varianta Alpha. Tot conform celui mai recent comunicat de pe CNSCBT.ro, varianta Alpha încă mai reprezintă, grosso modo, cam jumătate din ce reușesc ei să secvențieze.

Deci, pe de o parte, începe să se confirme scenariul din Israel și pe de altă parte se naște un „scenariu românesc” în care vaccinurile se dovedesc ineficiente chiar și în cazul unei circulații încă importante a variantei Alpha. În Israel varianta Alpha a dispărut, cel mai probabil fiindcă în primăvară au avut acea campanie de vaccinare de tip blitzkrieg care a sugrumat, practic, circulația variantei Alpha.

În aceste condiții:

1. Vaccinarea unor cohorte noi de nevaccinați probabil ar putea reduce de tot circulația variantei Alpha, dar nu mai poate face nimic pentru a împiedica circulația, deja accelerată, a variantei Delta.
2. Cum vaccinarea cu boosterul nu pare să aibă nici un efect în Israel împotriva variantei Delta, probabil nu va avea nici la noi. Boosterul ar trebui făcut doar populației în vârstă și expusă la riscuri, așa cum a recomandat recent și FDA-ul american (probabil pe baza rezultatelor neconcludente din Israel). De altfel vaccinul însuși ar trebui făcut doar populației în vârstă și/sau expusă riscurilor, dar... nu mai comentăm!
3. Cineva ar trebui să dea explicații cu privire la continuarea absurdă a vaccinării cu niște produse care se dovedesc atât de ineficiente. Teoretic noi, în România, avem avantajul că încă ne mai putem opri. Vă reamintesc că pentru a fi aprobat de OMS un vaccin trebuie să dovedească (pe formula lor, favorabilă) o eficiență de minim 50,01%. Cu mult peste 33,22% cât e acum!

În ciuda corului de bocitoare, dracul nu e chiar atât de negru. Să nu uităm că o mare parte a populației e imunizată natural. Tot ce trebuie făcut e să respectăm în continuare câteva reguli de bun simț:

- facem mișcare zilnic, ne întărim imunitatea mâncând sănătos și completându-ne hrana cu vitamine și suplimente (C, D3, zinc etc.);
- evităm statul prelungit în locații mici, înghesuite și/sau aglomerate (mijloace de transport în comun, birouri open space cu mulți colegi, baruri prost aerisite etc.);
- la fel de bine evităm și marile aglomerații în aer liber unde se urlă și se vorbește tare (festivaluri, galerii de fotbal etc.);
- aerisim frecvent camerele, clasele, biroul în care lucrăm împreună cu colegii etc.
- ne păstrăm starea pozitivă, optimismul și voia bună!

Din păcate, tot în ciuda corului de bocitoare, viitorul apropiat va confirma și la noi observațiile din Israel:

- vaccinații se vor îmbolnăvi în același ritm cu cei nevaccinați;
- protejarea vaccinaților față de îmbolnăvirea gravă se va dovedi a fi departe de procentul vizat de 100%;
- la fel și protejarea vaccinaților față de un eventual deces.

De altfel în ultimul comunicat se recunoaște că 9,5% dintre decesele aferente săptămânii 13-19.09 au fost la persoane vaccinate. 

Știți cât înseamnă asta? Nu mai puțin de 45 de decese. În creștere accelerată față de săptămânile anterioare.

Dacă aveți bătrâni vaccinați în familie, aveți grijă de ei.

LE. Între timp am înțeles și formula oficială. Tot nu sunt de acord cu ea, dar măcar am înțeles rațiunea raportării cazurilor la 100.000: practic, în felul ăsta măsurăm „riscul”. Riscul unui nevaccinat de a se infecta este dat, chipurile, de numărul cazurilor de nevaccinați la 100.000 de nevaccinați (o imbecilitate, pentru că nu ia în calcul stilul de viață și multe alte variabile, dar în fine) în timp ce riscul unui vaccinat, se măsoară în nr. de cazuri de vaccinați la 100.000 de vaccinați.

Oricum, rămâne întrebarea: de ce nu ne oprim? De ce continuăm nebunia? Doar fiindcă așa ni s-a ordonat de la UE? Vine Ursula și pune biciul pe ei?

LE2. Procentul de 33,22% e calculat la o populație totală vaccinabilă (12+) de 16,8 milioane. Întrucât datele din România sunt din burtă, e posibil ca populația vaccinabilă să fie mai mare, e posibil să fie mai mică... în orice caz, vaccinurile încă ar demonstra o eficiență de peste 50,01% în prevenirea îmbolnăvirii dacă populația totală vaccinabilă (12+) ar fi de numai 14.141.000... 

Ceea ce, sincer, sună cam SF, oricât de depopulată ar fi țara asta.

LE3. Mare atenție! În articolul în care am descris formula am făcut o greșeală majoră (1814/51 = 35,56, nicidecum 15,51!), ceea ce m-a făcut să nu-mi dau seama că situația era maro încă de atunci, din săptămâna 30.08-5.09! Concret, încă de atunci Ef coborâse oficial sub 50%, nicidecum 76% cum am crezut eu! Nu corectez articolul, pentru că blogul acesta oricum pur informal și mie nu mi-e rușine să recunosc că am greșit. Așa e când ai timp de scris doar seara, după o zi de muncă!

Aștept să remarce și mass-media ceea ce se întâmplă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu