După primele exit-poll-uri, la ora 21:46
Ei, înseamnă că oamenilor le place cu golanii ăștia sau poate că ar fi trebuit scos acest apel în urmă cu 2-3 săptămâni. La 7,5 milioane de votanți nu avem ce să sperăm: ALDE, UDMR și PMP au trecut cu siguranță pragul electoral. Bine măcar că nu intră Ghiță și cu micul său partid neofascist PRU. Dar îi bag în mă-sa anticipat pe toți pe care îi voi mai auzi de acum încolo că se plâng că „n-au cu cine” și că „toți politicienii sunt hoți”. Nu știu dacă toți politicienii sunt hoți, dar mulți dintre cei care nu votează sigur sunt complici cu hoții.
Articolul original
Ești nervos pe clasa politică și simți că n-ai pe cine să votezi? Ok, îți înțeleg sentimentul și îți zic: poți să le-o tragi anumitor politicieni mult mai rău decât ai crede tu și ar crede ei, dacă te duci să votezi. Nu, nu te voi îndemna să votezi cu USR-ul (o mizerie viitoare a politicii românești, de teapa PP-DD-ului, adică niște „anti-sistemici” făcuți în laboratoarele sistemului). Nici nu te voi îndemna să-ți anulezi votul. Anularea votului e o cretinătate în sine, pentru că nu anulezi de fapt nimic, îți anulezi doar creierii din cap - pur și simplu îți pierzi ca boul (sau ca vita) 5 minute din viață ca să nu faci nimic, pentru că în calculul procentelor partidelor se vor lua în calcul numai voturile valide, nu cele anulate. Ca să fiu mai clar și să explic ca pentru proști, dacă ies la vot 15 milioane de oameni și 14.999.900 își anulează votul dar 100 votează valid cu niște partide, parlamentul se va forma pe baza voturilor celor 100, nu a celor 14.999.900.
Acum, hai să fim realiști: PSD și PNL vor face parte garantat din viitorul parlament, și, într-o proporție de 90%, probabil și USR-ul. De aceste trei partide nu ai cum să scapi. Putem însă cu toții să le-o tragem atomic următoarelor partide:
- ALDE-le lui Tăriceanu,
- UDMR-ul,
- PMP-ul lui Băsescu,
- PRU-ul lui Sebi Ghiță...
...și să le dăm un șut în cur, aruncându-le afară din parlament. Bine, UDMR-ul mai are șansa pragului alternativ (20% în 4 județe) dar cu puțin noroc îl ratează și pe ăla. Cum așa, cum putem face asta? Păi, foarte simplu: votând valid unul dintre partidele care nu au nici o șansă reală de a intra în parlament. Adică Partidul Socialist Român, Alianța Națională România, Partidul Ecologist Român și România Mare.
Să explicăm. Momentan prezența la vot conform sondajelor, și ținând cont de prezența obișnuită la vot din ultimii 10 ani, va fi undeva în jur de 45%, adică cel mult 8,5 milioane de votanți. Dintre aceștia, însă, de regulă 2-3% își anulează votul, deci ar rămâne ca voturi valide undeva în jur de 8,2 milioane (maxim). Asta înseamnă că pragul electoral de 5% va fi de 410.000 voturi.
Și acum iată mecanismul. Dacă numai 1 milion de cetățeni nervoși se mobilizează și votează unul dintre partidele indicate de mine (adică PSR, ANR, PER sau PRM), pragul electoral va crește spectaculos până la 460.000 de voturi. Iar votul tău, fix așa cum vroiai, va fi ca și cum se va anula. Pentru că nu vei trimite pe nimeni în parlament. Chiar nu e nici un pericol ca vreunul din aceste patru partide să intre în parlament.
Ca fapt divers, în 2012 UDMR-ul - care are cel mai disciplinat electorat din România - a luat doar 380.000 de voturi. La localele din 2016 ALDE a luat 520.000 de voturi, dar e în scădere, nu e sigur că va mai lua mai mult de 450.000 de voturi. PMP a luat 368.000 de voturi la ultimele alegeri locale și 345.000 la europarlamentare, deci cam ăsta le e electoratul. Cu cât votează mai multă lume, cu atât Băse e „pa”.
Te-ai prins? Stai acasă și plânge-te că votul tău nu contează sau că nimeni nu te reprezintă, și atunci votul tău chiar nu contează și nici nu te va reprezenta. Sau, dacă nu vrei să votezi cu un partid consacrat sau pe cale de consacrare - adică PSD, PNL sau USR - atunci mergi la vot și votează cu unul dintre cele patru partide lipsite de șanse și automat pragul electoral va crește. Partidele astea oricum nu au mare potențial electoral, media voturilor lor fiind pe la 70.000 la nivel național. PSR-ul, pe care eu îl cunosc bine, din interior, are un electorat foarte restrâns și nici nu intră în alegeri decât în 32 de județe. PER-ul are un potențial mai măricel, dar nu e prezent decât în 35 de județe. ANR-ul lui Marian Munteanu are un electorat de nișă, neolegionar, maxim 1%. Iar România Mare, la fel ca PER și PSR, nu va alinia candidați decât în vreo 30 și ceva de județe, plus că electoratul naționalist va vota de data asta în principal cu PRU-ul lui Ghiță. Nici o șansă, așadar, ca vreunul dintre partidele astea patru să treacă de 460.000 de voturi și, din greșeală, să intre în parlament. Dacă stai acasă în fotoliu, nu te răcorești. Iar dacă mergi conștient să-ți anulezi votul dă-mi voie să-ți spun că ești un/o tâmpit/-ă. Fă un efort de 5 minute, mergi până la secție și votează cu unul dintre ăștia patru. Va fi ca și cum îți anulezi votul, dar măcar înfigi un bold în ALDE/UDMR/PMP/PRU. La 1.000.000 de bolduri, crede-mă, o să-i doară. Partidul Socialist Român - PSR, Partidul Ecologist Român - PER, România Mare - PRM, Alianța Noastră România - ANR. Votați cu încredere unul dintre aceste partide și dați-i afară din parlament măcar pe Tăriceanu, Ghiță și Băsescu. Runda asta.
Stă în puterea ta să-i dai afară din politică pe bagabonții ăștia. Fă-o!
Corecu cu o onservatie. Daca cei un milion de nervosi se concentreaza pe unul sau doua din paridele enumerate, atunci le vor trimite pe acelea in Parlament. Deci scapam de unii dar dam de altii pe care nici macar nu-i cunosatem, gen PER. De fapt in lista asta de patru cam miroase a PSD. Dar logica este corecta. Daca se merge la vot pragul electoral creste si adio Base, Tariceanu, Kelemen si altii. Si ei nici nu au ce sa faca la asta!
RăspundețiȘtergereE greu de crezut că majoritatea nervoșilor se vor concentra pe unul sau două partidulețe, chestia ar infirma legile statisticii. Mai degrabă fiecare ar primi un supliment de 250.000 de voturi, oricum insuficient să-l propulseze în parlament. Ca să nu existe riscul unui accident se poate vota diferit, de pildă la CD cu un partid și la Senat cu altul.
RăspundețiȘtergereFoarte corect. Asta e solutia, mergeti la vot si votati cu cei ce va scarbesc cel mai putin (daca chiar nu e nicunul dintre partide care nu va dau greturi).
RăspundețiȘtergereNeparticiparea noastra la vot le face jocul celor ce si-au batut joc de noi in uoltimii ani, iar noi le dam posibilitatea sa continue tratamentul.
Asa deci pe ei, pe mama lor de nemernici!
Alegatorii de dreapta - mult prea scarbiti de prestatiile pnl si ale guvernului pentru a raspunde chemarii la vot. beneficiarii ajutoarelor sociale sunt mult mai disciplinati si consecventi. Vom deveni o tara de asistati social.
RăspundețiȘtergerePsd poate incepe reinstaurarea caracatitei in administratie, oricum nu au fost deranjati decat in foarte mica masura de prestatia guvernului actual, una destul de modesta, chiar daca, poate, bine intentionata.
Axinte, măcăne și tu mai discret, fii mai subtil.
RăspundețiȘtergereOdată pierdute alegerile de către clanul mafiot securist au început criticile externe adresate mafiei securiste care lupta intens împotriva... "corupției" gen... transmisii date prezență la vot, mită 3 lei naș, 10 lei ascunși în coș la vamă.
Se strică treaba rău, nu degeaba a făcut preinfarct Falcă.
De ani de zile se vorbește despre neoliberalismul autentic al PSD și despre măsurile de dreapta adoptate de către PSD. Nu știu în ce măsură sudiștii au optat pentru ajutoare. Mai degrabă cred că s-au săturat să fie ridiculizați de către toți prostovanii, servindu-le o autentică... "luați-o p'asta!!!"
Păcat. Poate ar fi trebuit să lansez o asemenea chemare la începutul campaniei electorale, nu cu o seară înainte. Nu cred că am convins mai mult de 500 de oameni să voteze :( La cum s-a votat, cu încă 400.000 de voturi Băse ar fi zburat definitiv din parlament (și pierdea și imunitatea); cu vreo 800.000, zbura și Tăriceanu. Erau două cifre absolut accesibile, ținând cont de faptul că la prezidențiale au votat vreo 11 milioane Nu mi-am închipuit niciodată că oamenii sunt chiar așa de neștiutori cu privire la legea electorală și preferă mai degrabă să stea acasă și să se plângă decât să-și utilizeze votul într-un mod inteligent.
RăspundețiȘtergerePe mine m-ai ajutat. Eram hotarat sa anulez votul...
RăspundețiȘtergere