Tocmai am citit pe DC News încă o reacție înăcrită, oare a câta?... despre posibila respingere a proiectului Roșia Montană. Un interviu inept cu Blănculescu conform căruia, ce să zic, din cauza „teroriștilor eco” ar trebui să ne tăiem venele. Am impresia că „băieții” ăștia nu aveau doar bani de buzunar de la RMGC, ci și „primă de obiectiv” - și încă una barosană! Cum e clar că s-au cam lins pe bot de ea, de Crăciun nu își vor mai cumpăra acadele din Monte Carlo. Oare doare rău?...
De fapt, problema proiectului Roșia Montană e simplă. Pentru eficientizarea exploatării, RMGC, o companie privată, propunea un proiect care trecea cu buldozerul peste patru munți și proprietatea privată a mai multor cetățeni din zonă. Nu lacul de decantare a fost aici marea problemă - e și ăsta o problemă - ci faptul că RMGC a propus proiectul fără să-i întrebe mai întâi pe oamenii din zonă dacă ei sunt de acord să se cărăbănească de acolo.
Le urez lui Blănculescu, pseudo-jurnaliștilor de la DC News, tuturor jigodiilor din mass-media care s-au lăsat cumpărate de RMGC, să vină cineva și să ceară să fie dați afară de pe proprietățile lor doar așa, fiindcă i s-a năzărit că poate extrage ouă de păduche de acolo.
Când Ceaușescu, în urmă cu 26-27 de ani, s-a apucat să „sistematizeze” satele, având în plan, în fond, recuperarea de mai mult spațiu pentru agricultură și urbanizarea țărănimii prin strămutarea din casele de lut în blocuri din prefabricate cu wc comun, a început să urle și să facă spume la gură toată presa occidentală, în frunte cu Europa Liberă. Astăzi, când vine un agent privat și cere același lucru, și nu ca să asigure mai mult pământ pentru agricultură, nici să crească condiția de trai a celor strămutați, ci pur și simplu ca să înșface un oarece profit și să lase în câțiva ani pe capul zonei o bombă ecologică, Blănculescu, decenewsiștii, Val Vâlcu, Chirieac etc. își maronesc turul pantalonilor că nu e bine dacă protestăm. Hai sictir, „băieți”!
Celelalte probleme, cele ecologice, care au impactul media cel mai mare, pentru că e cel mai simplu să-ți imaginezi ditamai balta cu cianuri (la doar 2km de orașul Abrud), erau bașca. Mai multe analize online au relevat că proiectul nici nu era credibil din acest punct de vedere. Împotriva acestui aspect s-au pronunțat și Academia, și ASE-ul („Ce ziare sunt astea? Cu cât se vând?”).
Proiectul RMGC, trebuie să recunoaștem, era o capodoperă neolib. Profitul capitalist, problemele socialiste. La plăcinte înainte, la război... guvernul Ponta doi! Schema clasică a ideologiei neolib așa cum o știm din Consensul de la Washington. Statul devenit un simplu braț (înarmat!) al „investitorilor”. Dacă „investitorii” guiță o chestie, sigur (ma-te-ma-tic!) guiță ceva sfânt, cu prestanță de bulă papală, și gata, să trăiți, ne conformăm!
E un moment istoric, deși încă nu e totul terminat. Se conturează prima victorie românească împotriva neoliberalismului. Alarmiștii zic că „investitorii” își vor lua banii și vor pleca în zări mai calde. Nu e chiar așa de simplu. De la șocul Nixon încoace banii „investitorilor” de fapt nu mai sunt „bani”, ci hârtie (în multe cazuri chiar hârtie cu care îți poți face liniștit toaleta anală). Ei sunt bani numai atâta vreme cât se găsesc guverne de compradores care să-i valorizeze ca atare - ca bani. Cam așa cum făceau negrii cu mărgelele europenilor pe care își vindeau frații în urmă cu câteva sute de ani. În ciuda inepțiilor debitate de Blănculescu guvernele astea sunt tot mai greu de găsit. America de Sud e o cauză pierdută. China, Rusia, la fel. În Africa se laudă doar Tender că are succes. Nu e de mirare: ca român, probabil a știut perfect care e cultura corupției locale. Pentru un „investitor” occidental însă e mai greu. Așa că „investitorilor” nu le rămâne de fapt decât un singur refugiu real pentru hârtiuțele lor lipsite de valoare: jocul bursier global. Chiar și RMGC a reflectat, de fapt, acest aspect. O companie care nu a extras un gram de aur - tranzacționată aproape 20 de ani la bursă! Absurd? Nu. E noua normalitate a banilor-monopoly. Guvernele serioase s-au cam prins cum e cu hârtiuțele „investitorilor”: te bucuri acum la 1 mld. $ și peste un an, când vrei să-l cheltui, îți dai seama că nu mai valorează decât 0.1 mld $. Așa că încep să caute soluții alternative: acceptarea selectivă a investitorilor, reindustrializare, alternative la USD etc. La noi, e mai greu, că nu toată lumea a făcut mațul gros în 24 de ani de tranziție și diverși blănculești încă așteaptă, avizi, mărgelele colorate ale „investitorilor”.
S-a mai colorat limbaju'. :)
RăspundețiȘtergereEchipa lui Chireac e grețos de plină de jeg neoliberal, iar tov. Blănculescu poa' să-și bage în cur toată expertiza lui de neterminat cu damf de securist (la bază, marele espert are înalte studii militare, adică e o pătlăgică generalistă și lobby-stă din fire).
Merită remarcat că printre răniții Roșia Montană se numără și ciutacu&badea.
Oare de ce se gripează "mașina de manipulat"?
Ahhh... că pot fi exagerate anumite subiecte, este evident pentru oricine, dar de schimbat din temelii principii și valori cu mâna "jurnalistului"... o(h...:) labă este.
"Nu lacul de decantare a fost aici marea problemă, ci faptul că RMGC a propus proiectul fără să-i întrebe mai întâi pe oamenii din zonă dacă ei sunt de acord să se cărăbănească de acolo."
RăspundețiȘtergereA, deci proprietatea privată ar trebui respectată. Dar nu de toată lumea, doar de alţi privaţi :)
Daca i se năzărea parlamentului să vadă vreun interes strategic, vreun traseu de autostradă prin munţii ăia, nu mai era o problemă să-i uşuiască pe oameni din zonă.
În principiu te vei sătura singur de harnelile pe care le reciți dimpreună cu găunoșii mintal pe care-i frecventezi.
RăspundețiȘtergereViața încă nu te-a adus față-n față cu realitatea.
@Cosmin: nu rezultă de nicăieri că aș susține ceea ce zici tu, așa că ori ești prost, ori ești plătit să faci pe prostul.
RăspundețiȘtergere@Lucian: N-are rost să te inflamezi.
RăspundețiȘtergereDin câte știam faci parte dintr-un partid politic. Întrebarea e cum o să procedați dacă ajungeți la putere? O să rugați oamenii frumos să-și plătească taxele sau o să le trimiteți poliția pe cap?
Dacă e varianta a doua nu are sens să vorbești de protejarea proprietății private, pentru că te contrazici.
Ok. Scuze.
RăspundețiȘtergereNici un partid politic nu trebuie să pună statul la dispoziția unei companii private. Punct. Aceasta e esența măgăriei de la Roșia Montană. Cea vizibilă! Pentru că partea invizibilă nu o cunoaștem, și probabil nu o vom cunoaște prea curând. Ieri s-au desecretizat câteva contracte dar asta e doar partea de suprafață. Ce s-o fi discutat pe lângă „hârțoage” Dumnezeu știe!
Despre taxe - nu înțeleg relevanța întrebării.
Păi relevanța e că taxarea se bate cap în cap cu proprietatea privată.
RăspundețiȘtergereFie susții că proprietatea privată e validă și atunci nu ar trebui să cauți să ajungi la putere, fie nu e validă și atunci RMGC poate bine-mersi să-l alunge pe nea Gheorghe de pe pământul înaintașilor :)
Ca futilitate logică e ok ceea ce spui tu.
RăspundețiȘtergereLucrurile sunt însă mult mai complicate.
Nici un stat nu îți pune cuțitul la gât ca să desfășori activități economice, să muncești etc. în cadrul societății pe care o administrează. Exceptând foarte puține state, ești liber oricând să ieși din sistem (te călugărești, te faci homeless, emigrezi în altă parte etc.).
Asta înseamnă că atunci când participi la jocul social muncind, investind etc. ți-ai luat deja angajamentul că îți vei plăti și taxele, dacă e cazul, conform legii. Poate că tu declari profiturile toate în Cayman, dar chiar și așa - ți-ai luat angajamentul că le declari acolo și plătești acolo taxele.
Bineînțeles, și statul își ia angajamentul că banii pe care i-i returnezi tu vor fi folosiți cu cap, nu prăduiți.
Proprietatea ta e integral a ta numai atâta vreme cât ți-ai respectat angajamentul inițial, adică ai returnat la stat, în contul a ceea ce ai obținut din muncă, investiții, moșteniri etc. ceea ce erai dator să returnezi atunci când ai acceptat să participi la jocul social.
La RMGC situația e complet diferită.
Vestitul contract social, pe care nu l-a văzut și nu l-a semnat nimeni, niciodată!
RăspundețiȘtergereM-am născut într-un teritoriu, îmi văd de treaba mea, dar sunt niște oameni care au impresia că au dreptul la o parte (oricât vor ei de mare!) a veniturilor mele.
Păi ceea ce spui se aplică perfect la cazul RMGC :)
RăspundețiȘtergereCosmin, politrucul se inflameaza pentru ca e o japita ordinara, care accepta doar comentarii pro.
RăspundețiȘtergereDaca tu-i spui ca e prost sau lingau politic iti sterge imediat comentariul pentru ca folosesti un limbaj suburban. Numai el si AC pot face pe oricine oricum, fara sa fie limbaj neadecvat, pentru ca de-aia si-a facut blog, sa auda numai ce-i place. Asa a fost obisnuit.
Axinte, dobitoci ca tine nici măcar nu merită să fie șterși.
RăspundețiȘtergereO urare: să-l faci politruc pe tactu'. La fel, tot pe tactu' să-l faci lingău politic, sau să arăți concret pe cine am lins eu politic aici sau pe Balonul Imobiliar.
Hai sictir.
Axinte taică, da, de la un punct încolo meriți să fii șters, și tocmai ți-am șters și al doilea comentariu și sunt pregătit să-ți șterg - ție - chiar și 1000 de comentarii. Pentru că nu meriți să comentezi aici (sper că observi că lui „Cosmin” i-am lăsat comentariile, după ce și-a retras calomnia). Și fiindcă ești prost și nu înțelegi, hai să-ți explic eu cum e cu democrația pe internet.
RăspundețiȘtergereParanteză: să-i zici lui tactu' și toate cele câte le-ai mai zis despre mine, inclusiv că sunt plătit (Axinte, casă de fier cu droguri în sediul PNȚ nu dețin?...).
Așa. Acum, revenind la democrația pe internet. Când Doamne Doamne a făcut netul le-a dat la toți cretinii dreptul să se exprime liber. Ceea ce e minunat. Ceea ce nu înseamnă că democrația e totuna cu anarhia. Tocmai de-aia, când unul ca „Axinte” intră la mine pe blog cu picioarele murdare și mucii pe piept, și mă și ia la înjurături din prima, în loc să-mi dea „bună ziua”, atunci e dreptul meu constituțional să-i dau un șut în cur oricărui „Axinte” și să-l dau afară de aici. În schimb, ca să vezi ce frumos și democratic e internetul, „Axinte” poate să-și facă și el un blog și să mă înjure acolo până se satură. Așa că du-te nene unde vezi, înjură-mă și calomniază-mă unde vrei tu, dacă în felul ăsta te răcorești la creier. Fă-ți blog... scrie pe forumuri... „Sârbu e cretin! Sârbu e plătit! Sârbu își terorizează comentatorii! Sârbu e lingăul lui X! Etc.” Scrie ce mizerie vrei despre mine, unde vrei, dar nu aici, pentru că aici ești la mine acasă și nu-ți dau voie. Sper că am fost suficient de clar. Mersi pentru înțelegere!
Libertinii sunt drăgălași tocmai pentru că utopiile lor sunt complet diferite. Niciodată nu se vor găsi doi libertini cu principii... comune. :D
RăspundețiȘtergereNuma' implementați-vă... utopiile... easy stuff.
Feudalismele lui von Mistress și analfabetismele economice promovate de niște puțospasme 'telectuale, de la privată sau de la gostat, nu vor depăși niciodată limitele fizice ale bureților_lor... atrofiați.
P.S. Nici dacă ar muri de foame nu i-aș elibera de chinuri călcându-i pe cap. I-aș lăsa_să_se consume naturally. :) Politics? No... thanks.