Dacă-i bal, bal să fie. N-am intrat în campania asta ca să stau degeaba, că altfel aveam ce să fac cu 3.500 de lei (plus alte cheltuieli de publicitate, plus timpul pierdut). Așa că, profitând de faptul că dl. Tăriceanu și-a anunțat o „întâlnire cu electoratul” chiar în spatele blocului meu (unde urma să vină însoțit de d-nii Orban și Chiliman - ultimul a absentat), am venit și eu pregătit cu niște întrebări.
Hai să fiu cinstit. Am avut emoții. Nu am mai vorbit în fața unui public, oricât de restrâns, de mai bine de 11 ani, de când țineam seminarii la facultate. De aceea mi-am pregătit temeinic această întâlnire, pregătindu-mă să-i pun d-lui Tăriceanu următoarele întrebări:
1. De ce, așa cum rezultă din datele de pe website-ul Camerei Deputaților, a absentat la 66% din ședințele de vot? (aici ar fi putut să-mi răspundă: „Fiindcă eram în grevă parlamentară.”, dar aș fi fost pregătit cu contra-răspunsul: „În 2004-2008 nu ați avut activitate parlamentară fiindcă ați fost prim-ministru. În 2008-2012 ați fost în grevă. Ce garanție avem că nu o să vă voteze lumea iar, și în 2012-2016 o să ziceți că aveți un văr în Patagonia pe care vreți să-l vizitați?”)
2. Dacă poate să ne spună când a avut loc ultima sa întâlnire cu alegătorii din Ilfov, și ce a discutat cu ei, dacă și-a luat la revedere. (Biroul dânsului de parlamentar de Ilfov se pare că e pe undeva prin Aviației.)
3. Să dea un exemplu de inițiativă, interpelare, proiect de lege etc. în parlament inspirat din problemele ilfovenilor. (Răspund eu, zero.)
Evident, una e socoteala din târg, și alta cea de acasă. Nu am apucat să-i pun nici o întrebare din cele gândite în prealabil, în schimb am ridicat alte probleme. Iată mai jos desfășurarea întâlnirii.
18:05 - Sosește dl. Tăriceanu. Zâmbește larg, e sigur pe sine. |
Ora 18.00 Apare întâi dl. Orban, apoi vine cu o mică întârziere și dl. Călin Popescu-Tăriceanu. Se strâng curioșii. Sunt vreo 40. Majoritatea bătrâni, pensionari. Printre puținii tineri, unul care seamănă izbitor, dar izbitor!... cu dl. Augustin Ofițeru, un alt contracandidat. Acesta va sta mai retras toată întâlnirea și nu va zice nimic. Nu sunt sigur totuși că era el, nu-mi vine să cred că a venit acolo ca să nu zică nimic. Dl. Tăriceanu afișează zâmbetul său larg, cu dinții strânși, atât de caracteristic. Un fel de copie nereușită a zâmbetului lui Ion Iliescu din zilele bune.
Începe discursul. |
Vorbește dl. Tăriceanu. În stânga imaginii sunt eu. Cam neîncrezător față de ceea ce aud. |
Întâi pune un tânăr o întrebare despre salarii, apoi sar eu. Tot discursul pregătit de acasă se duce dracului, pentru că dl. Tăriceanu a zis așa de multe lucruri care pot / merită atacate, încât n-are sens să vin cu niște întrebări ca nuca-n perete. „Uitați, zic, eu vă urez 'bine ați venit' aici, pentru că stau în blocul ăsta din spatele nostru de aproape 30 de ani. Întâmplător - absolut întâmplător! - sunt unul dintre contracandidații dvs. aici, în Colegiul 2 Senat (rumoare, dl. Tăriceanu e surprins). Nu sunt nici de la ARD, nici de la PPDD, DDPP și alte litere de-astea, mă susține un partid mic (greșeală: nu-mi dau nici numele, nici acronimul partidului). Ce vreau să spun: ați vorbit foarte frumos de Constituție, de implicarea cetățenilor. Eu cred că ar fi corect să le spuneți cinstit cetățenilor că legile sunt făcute în așa fel încât ei să nu-și poată spune părerea. Sunt convins că nimeni din cei de aici nu știe că, numai pentru a candida, pentru a-ți face cunoscute ideile, e nevoie să plătești 3.500 de lei (rumoare, mulți se miră, se aude, zău?... așa o fi?...). Păi câți credeți dumneavoastră (și arăt spre oameni) că au 3.500 de lei să dea, așa, degeaba? Întâmplător eu am o anumită experiență, am banii ăștia, pot să candidez și de 10 ori dacă e nevoie, nu e problemă. Dar oamenii trebuie să știe adevărul, să înțeleagă de ce nu pot alege o altă clasă politică: pentru că li se pun bețe în roate.” Dl. Tăriceanu e surprins. Nu mai zâmbește, începe să bâiguie ceva de sumă, apoi recită cu siguranță o poezie: „Totuși, zice dânsul, nu puteți nega că dacă o persoană nu are 3.500 de lei, nu prea are ce căuta în politică, sigur va exista tentația corupției...” „Păi stați puțin, zic eu, dvs. vi se pare că dl. Videanu e un model de integritate? Că dânsul e dintre cei care au avut 3.500 de lei.” Rumoare din nou. „Ei, zice dl. Tăriceanu, nu știu de dl. Videanu... dar cine nu are o anumită posibilitate materială, sigur va fi tentat de corupție.” „Păi și atunci unde mai e prezumția de nevinovăție?”, încerc eu să-l încolțesc pe dl. Tăriceanu care susține, practic, că oricine e lipsit de posibilități materiale e din capul locului suspect. În clipa aia intervine cineva din spate, probabil un aplaudac: „Hai domne, mai lasă-i și pe alții.” Cineva pune repede o întrebare legată de autostrăzi, răspunde dl. Orban (care a fost ministrul transporturilor), dl. Tăriceanu scapă.
Dl. Tăriceanu dă explicații. Nu mai zâmbește așa larg. |
Altcineva întreabă de ce nu se fac irigații. De ce nu e agricultură. D-nul Orban, susținut de dl. Tăriceanu, zice că agricultura a absorbit cei mai mulți bani de la UE, și că irigațiile degeaba le aduci din Dunăre dacă trebuie să le înalți 4 metri nu știu unde (nu înțeleg unde). Nu ne spune cum se face că sistemele astea de irigații funcționau pe timpul lui Ceaușescu... Altcineva întreabă de ce nu face statul nu știu ce investiții. Îl iau la ochi, să-l țin minte, să-i dau un fluturaș. Dl. Tăriceanu zice că trebuie înțeles un lucru, nu mai suntem pe timpul comuniștilor, să facă statul investiții. Norvegienii or fi „pe timpul comuniștilor”, cine știe. Sau americanii înșiși, când lucrează la proiectele de explorare spațială. O doamnă întreabă de Roșia Montană. Ciulesc urechile, pentru că se leagă cu punctul 9 din platforma mea (legea garanției ecologice). Dl. Tăriceanu răspunde ritos: „Poziția mea e simplă, e DA.” Și începe: locuri de muncă, investiții, bla bla. Riscul ecologic? Nu există, zice dl. Tăriceanu. „Tehnologia actuală e suficient de sigură ca să nu permită riscuri ecologice.” Mi-a ridicat mingea la fileu. Îi întind un fluturaș doamnei și îi zic: „Uitați, aici veți găsi poziția mea față de Roșia Montană.”, după care mă adresez d-lui Tăriceanu: „Domnule prim-ministru, aș vrea să-mi precizez și eu poziția, pentru că vreau să o comentați un pic. Uitați care-i chestia, poziția mea e un fel de semi-DA, dar eu susțin că trebuie să fim precauți pentru că nu am încredere că marile corporații străine vor veni pe aici ca să utilizeze cele mai noi tehnologii, mai degrabă cred că vor veni să facă treabă ieftină și nesigură și vor utiliza tehnologii ieftine, depășite. Ce credeți?” „Ei, nu, zice dânsul, că sunt norme, bla bla.” Dl. Tăriceanu nu a auzit cu siguranță de felul complet ne-etic în care s-au comportat pe aici corporații precum Nokia (care a plecat pur și simplu de la Cluj) sau, iată, Ericsson (mita în telecomunicații). Și nu numai.
Seara se apropie de sfârșit. |
În sfârșit, adunarea începe să se spargă, după vreo oră de discuții. La final dau și vreo câțiva fluturași, oamenii zic „mulțumesc”, „hai să vedem ce gândiți și dumneavoastră”, „succes”. Din punctul meu de vedere întâlnirea a decurs mai mult decât ok. Cu cineva rămân un pic de vorbă, e vizibil interesat. Îi spun părerea mea sinceră: „Probabil dl. Tăriceanu va fi ales, are de departe șansele cele mai mari, dar dacă nu reacționăm nu poate auzi și ideile noastre. Poate va găsi două-trei lucruri interesante în platforma mea și le va prelua dânsul când va ajunge în parlament. Dacă tăcem cu toții, n-are cum să ne audă și n-are ce să preia.”
www.facebook.com/mai.intai.oamenii
www.luciansarbu.info
Ca precizare inițială : Tăriceanu e politicianul despre care am una din cele mai bune păreri. ;)
RăspundețiȘtergereDar mă miră următoarea sa replică :
>Altcineva întreabă de ce nu face statul nu știu ce investiții. Îl iau la ochi, să-l țin minte, să-i dau un fluturaș. Dl. Tăriceanu zice că trebuie înțeles un lucru, nu mai suntem pe timpul comuniștilor, să facă statul investiții.
câtă vreme el a fost prim-ministrul în mandatul căruia a avut loc una din cele mai de succes operațiuni de salvare a unei companii ( culmea ! - private ) în cvasi-faliment și implicit și a locurilor de muncă aferente : Daewoo/GM Craiova, actualmente Ford - prin "intermedierea" statului, care a achiziționat temporar unitatea ( asta nu a fost o investiție ??? ) și a negociat și vândut-o mai departe !
În treacăt fie spus - a fost una din cele mai remarcabile realizări post-revoluționare de salvare a unei mari unități economice !
Un film draguț care surprinde neașteptat de bine esența "dezbaterilor" de campanie...
RăspundețiȘtergereDeci asa, dnu Sarbu, Balonul imo chiar a fost produsul unui rentier plictisit :).
RăspundețiȘtergereN-am talent la scris, ca m-as fi apucat si eu de unul.
Intr-o vreme ma tenta un blog dedicat fumatorilor de trabuc/pipa, insa la cati suntem in RO... :). In plus, potentialul de paruiala/scandal ar fi fost... zero.
In alta ordine de idei, desi Nokia n-a fost deloc ne-etica (n-a promis aiurea, a dat, cat a putut, ulterior mergand spre faliment la nivel global) e clar ca o tara minora va accepta tehnologii de mana a doua si inspectii de securitate facute de mantuiala, ca la autostrazi/privatizari etc.
Asa ca semi-DAul ala e de bun simt.
Cine nu detine cash nu ca e suspect in RO, e suspect peste tot. Un roman cu mai putin de 100 mii in banca/active si zero datorii nu doar ca n-ar ce cauta in politica - el a dovedit deja ca nu se poate ajuta nici pe sine sa o duca bine. De aici poporul, care nu-si face iluzii despre sine, aplica corect prezumtia de vinovatie de viitoare coruptie in cazul candidatilor timorati de cheltuiala a unei amarate de o mie de euro.
Euroizarea aia, implicand libertatea importurilor/exporturilor si selectia naturala a producatorilor :) era inevitabila, pacat ca neuronii dlui. Tariceanu nu s-au miscat repede. Pai poti plati un Citroen in lei ? Inclusiv Loganul produs local foloseste componente de afara si fiind exportat isi cam leaga preturile pe intern de euro.
Succese :)
>Un roman cu mai putin de 100 mii in banca/active si zero datorii nu doar ca n-ar ce cauta in politica{...}
RăspundețiȘtergereDe unul singur deja și pentru unul care nu are ... 10 milioane e deja discutabil. Adevărata problemă vine de altundeva : și anume că nu mai prea există organizații și grupuri care să-și susțină eficace candidații, chiar dacă aceștia personal nu au banii necesari. ;)
He he, salut Cezar.
RăspundețiȘtergereCa să fac și eu ca domnu' Crin la o conferință de presă: mai trăiești? :)
Io zic să nu fii modest... 100.000 e prea puțin, mai bine sărim direct la milionul de iuro...
Au vrut unii sa sara direct la milion... si acum trag de suta aia de mii
RăspundețiȘtergereDeci, da, traiesc :)
Sincer, pe mine m-ai dezamagit. Nu ma asteptam sa te vad candidat din partea unui partid urmas direct al fostului PCR si caruia in 2010 i-a fost interzisa schimbarea denumirii din Partidul Alianta Socialista inapoi in Partidul Comunist Roman, dupa cum citesc in istoricul partidului
RăspundețiȘtergereDincolo de ideile de stanga, ar trebui sa revezi Memorialul durerii sa-ti amintesti despre ce a insemnat comunismul in Romania.
Renderman, am dat toate explicațiile necesare aici.
RăspundețiȘtergereMi-a luat un an și jumătate să accept asocierea cu acest partid, pentru că mi-a trebuit întâi să înțeleg ce mama naibii a fost în capul lor atunci când au vrut să-și schimbe denumirea. Acum știu, și îi înțeleg. E prea mult de explicat.
În plus cunosc suficientă istorie și suficientă politologie ca să nu confund între ele socialismul, comunismul și bolșevismul. Pentru că denumirea corectă a ceea ce a fost la noi a fost „bolșevism”. Cu mici excepții, nimeni nu cred că mai vrea așa ceva (adică „bolșevism”), deci chestia cu Memorialul Durerii mă lasă rece. Ceea ce urmăresc eu e să fac o politică de stânga care la ora actuală, la nivelul Europei, e dusă numai de Partidul Stângii Europene. Cum P.A.S. e singurul partid care a avut curajul să se afilieze S.E., e logic să fiu apropiat de ei și chiar nu-mi pasă de anumite poziții de-ale lor din trecut. Alternativa ar fi ca în sistemul criminal în care trăim să mă apuc eu să strâng 25.000 de semnături și să fac un partid pe care să-l afiliez Stângii Europene, doar fiindcă îmi pute denumirea de „comunist” pe care conducerea P.A.S. a vrut să și-o tragă în 2010. Thanx but no, thanx. O să îmbătrânim cu toții până aș reuși așa ceva - și exact asta vor oligarhii.