Ceea ce părea o simplă teoretizare a unui creier bolnav, maniaco-depresiv şi de stânga (în speţă, al meu :) din urmă cu 2 săptămâni, se pare că este confirmat violent de realitatea de zi cu zi.
Ziarul Financiar: Ponderea angajatilor cu venituri peste 1.000 de euro a scazut cu o treime in primele sase luni. Titlul materialului spune totul.
Cotidianul: Nemţii îşi lichidează firmele din România. Citez: „Creşterea neaşteptată a salariilor ne-a luat prin surprindere cu totul”, spune Schmidt. Este şi motivul pentru care concernul va reloca producţia care se efectua la uzina din Mioveni în Africa de Nord, unde compania operează de trei decenii. Nivelul salariului net în diversele locuri din lume unde îşi desfăşurară activitatea producători precum compania Leoni prezintă diferenţe considerabile. Conform datelor furnizate de sindicate, un muncitor calificat câştigă în Germania 1.600 de euro pe lună, în România, 350 de euro, în timp ce în Tunisia acelaşi muncitor calificat e plătit cu doar 180 de euro pe lună."
BINGO! Pentru bizono-fazanii care îşi închipuiau din negura mono-neuronală a cutiei craniene proprii că investitorii străini din ramurile industriale productive vin în România pentru orice altceva decât ieftinăciunea forţei de muncă, a sosit momentul să le spunem: v-aţi înşelat. Oamenii ăştia veneau aici exclusiv datorită faptului că eram incredibil de ieftini. Nişte maimuţe, nişte roboţei incredibil de ieftini. Da, chiar aşa. Acum, dacă am ajuns de două ori mai scumpi decât Africa de Nord şi Estul CSI, nu mai suntem atractivi.
Singura soluţie de a acoperi golul lăsat de retragerea afacerilor străine ar fi umplerea cu capital românesc. Din păcate ştim prea bine că puţinul capital românesc a fost "spart" în ultimii ani pe maşini de lux şi pe imobiliare, fiind blocat acum în tablă şi BCA.
Să te ţii distracţie când se va devaloriza leul, pentru că singura soluţie de a păstra investitorii străini aici, în lipsa investiţiilor statului în măsurile de sporire a productivităţii (educaţie şi infrastructură), este să ne devalorizăm leul până când salariul mediu va redeveni atractiv pentru investitori. Închideţi-vă creditele cât mai aveţi timp!