8.10.21

Ipoteză: când eficacitatea vaccinurilor în prevenirea contagiunii va trece iar de 50%, valul 4 o va lua și la noi în jos

Ok, știu că nu putem pune bază pe ce zic ăștia, dar m-am uitat un pic pe tabelele mele în care mi-am notat zilnic situația din Israel și am observat o treabă interesantă: valul 4 a luat-o pe un trend descendent în momentul în care eficacitatea vaccinurilor a revenit iar dincolo de 50,01%.

Asta a fost în prima săptămână din septembrie.

O fi fost din cauza boosterului? Naiba știe. Ei n-au așteptat să atingă niciodată 15%, au băgat booster și au reintrodus, sub o formă sau alta, diverse restricții. Pe parcursul lunii august eficacitatea ajunsese la un moment dat pe la 33%, apoi a luat-o încetul cu încetul în sus, la finalul lunii era 43% și după încă vreo săptămână a trecut de 50,01%. Din momentul acela valul 4 din Israel a dat semne că a atins platoul și că se va stinge.

Dacă trece de 50,01% înseamnă că măcar în partea de populație vaccinată virusul începe să nu mai aibă unde să se răspândească. Și cum în Israel aproape oricine e vaccinat, atingerea acestui prag a coincis, practic, cu restrângerea potențialului de contagiune. Personal, nu cred că are vreo legătură cu boosterul, pentru că pe 1 septembrie abia deveniseră eficiente boosterele făcută până în 15 august, care nu cred că erau 1 milion.

La noi, e adevărat, vaccinații complet nu sunt decât 5,5 milioane, dar chiar și așa ei reprezintă o parte importantă a celor mai activi români, așa că și la noi revenirea (ca urmare a calculelor) eficacității vaccinale dincolo de pragul de 50,01% ar trebui să ne arate că măcar în aceste 5,5 milioane de români care sunt activi, circulă constant și intră în contact cu multă altă lume, virusul nu se mai poate răspândi. Deci nu îl mai pot lua, și nici nu îl mai pot transmite, ceea ce oricum ar fi un câștig major.

Momentan mai e mult până departe. E posibil să o ținem langa cu câte 10-15.000 de cazuri pe zi mai multe săptămâni de acum încolo, cum vedem că se întâmplă în Rusia sau în Anglia. Sau poate că, dată fiind contagiozitatea variantei Delta, vom asista la o pantă descendentă la fel de bruscă și de spectaculoasă ca și cea ascendentă, pentru că virusul își va epuiza mult mai repede potențialul de contagiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu