Au apărut datele pe episăptămâna 42, se pot descărca aici. Se vede lumina!
1. Eficacitatea vaccinurilor împotriva contagiunii
Date primare:
- vaccinați full la data de 4 octombrie: 5.434.000
- vaccinați infectați în această săptămână: 28.286, adică 520,53 la 100.000
- nevaccinați +12 infectați în această săptămână: 72.689, adică 639,53 la 100.000
În sfârșit, după săptămâni întregi de scădere, eficacitatea vaccinurilor a luat-o în sus, ajungând la 18,61% ↗.
2. Eficacitatea împotriva deceselor
Spre deosebire de săptămâna 41, când am numărat din comunicatele lor un număr de decese printre vaccinați și ulterior a ieșit un număr semnificativ mai mic, de data asta s-a produs fenomenul invers: din ceea ce au comunicat pe parcursul săptămânii a reieșit un procent de 8,04% decedați vaccinați, dar în documentul oficial ei comunică un procent de 8,8%, care înseamnă semnificativ mai multe decese.
Indiferent care o fi adevărul, asta înseamnă că procentul eficacității împotriva deceselor se învârte în continuare în jurul valorii de 80%.
Și în săptămâna care a trecut în jur de 85% din decese (mai precis, 84,24%) au fost printre bătrâni. Din 23 august până azi s-au înregistrat peste 11.000 de decese. 89,01% au avut loc la persoane peste 60 de ani (și, în cadrul acestei categorii de vârstă, cele mai multe au avut loc la 70-80 de ani).
3. Ia te uită, ia te uită: graficele care ilustrează viteza de contagiune
Și acum vine, aș zice, bomba: liniuța roșie a trecut sub cea verde, ceea ce înseamnă că, în sfârșit, viteza de infectare printre vaccinați a scăzut sub viteza de infectare printre nevaccinați.
Dar bomba nu e asta! Bomba e, a naibii chestie, că s-a ajuns la vârf și, domn'e, ce coincidență, când virusul nu mai găsește vaccinați în care să se extindă, valul începe s-o ia în jos! Eeeee... nu se poate... nu credem așa ceva...
Iată același grafic în cifre absolute:
După cum se vede, creșterea s-a domolit total: printre nevaccinați numărul cazurilor a mai crescut doar cu 1,48%, și printre nevaccinați doar cu 6,02%. Iar săptămâna asta a devenit clar că vârful platoului a fost depășit. Mai mult ca sigur la finalul săptămânii vom avea cifre mai mici de infectare în ambele categorii. De altfel intrăm în a treia săptămână consecutivă în care cazurile scad spectaculos printre adolescenți (10-19), care par a se fi imunizat în grup în ciuda gradului mic de vaccinare (încă o dovadă că adolescenții nu trebuie injectați - nu le va folosi la nimic), în a doua săptămână de scădere printre copiii mici (0-9) și observăm că au început să scadă net printre celelalte categorii.
În postările trecute am formulat diverse ipoteze privitoare la corelația dintre creșterea cazurilor printre vaccinați și atingerea vârfului. Am formulat la un moment dat ipoteza că valul s-ar putea să o ia în jos în momentul în care eficacitatea vaccinurilor va crește iar peste 50,01%. Se pare că avem acum toate datele necesare pentru a formula o ipoteză mai clară: un val crește când viteza de contagiune e superioară printre vaccinați, și scade când e inferioară. E ca un soi de analiză tehnică bursieră. Hai să vedem la viitorul val, cert este că atunci când avem 2 săptămâni din 3 care prezintă această caracteristică, așa cum a fost în perioada 16 august - 5 septembrie, trebuie să fim atenți. Autoritățile însele trebuie să fie atente la acest semnal, că înseamnă că vaccinații - teoretic imunizați - devin vulnerabil la o anumită tulpină a virusului, și atunci în nici un caz nu trebuie lăsați nesupravegheați, ba dimpotrivă.
În sfârșit, o ultimă observație: de la 1 august, în numai 3 luni, valul 4 a avut 520.000 de cazuri (și vor mai fi!), adică o treime din totalul cazurilor de Covid înregistrate în România de la începutul pandemiei. Dar, dacă e adevărat că tulpina aceasta e mult mai contagioasă decât cea originală, atunci numărul real al cazurilor e posibil să fi fost și de 7-8 ori mai mare. Să privim partea pozitivă a lucrurilor: în acest moment e greu de crezut că mai sunt indivizi neimunizați. De acum să vedem cum funcționează vaccinurile asta mRNA, cât de eficiente sunt ca să dea o imunizare de durată. Personal, sunt sceptic, dar om vedea în timp ce e de capul lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu