2016, alegeri parlamentare: USR-ul ia 8% și intră în parlament, unde se remarcă prin modul ciudat și zgomotos de a face politică. Este perceput ca fiind partidul paravan al PNL-ului, oamenii care mănâncă din gunoaie pentru că liberalilor le e rușine să comită asemenea gesturi extreme.
2019, europene: moment de glorie pentru USR. Obține 22,3%, aproape cât PSD-ul.
2019, prezidențiale, campanie: la un moment dat candidatul Dan Barna e cotat cu 25%, al doilea, existând pericolul real de a fi adversarul lui Iohannis în turul 2. În momentul ăla apare „o anchetuță” în Rise Project care dezvăluie că domnul Barna e, de fapt, un mărunt coțcar cu bani europeni.
2019, prezidențiale, turul 1: drept urmare cota lui Dan Barna se prăbușește masiv și candidatul USR mai obține doar 13,99%. Atenție la acest .99 din coada scorului USR!
2020, locale: USR-ul câștigă vreo 40 de primării, dar la scorul politic nu a obținut decât 8,8%.
E nevoie de un grafic? Tendința e clară.
După alegerile astea PSD urlă că „USR fură voturi”, în timp ce PNL-ul tace. Practic, acum se construiește valul de scârbă anti-USR. „Toți fură, domn'e, toți e hoți. Și ăștia fură, îi credeam diferiți, dar toți fură.”
Acestea fiind spuse, mă hazardez la un pronostic.
La alegerile parlamentare USR-ul va obține nu mai mult de 4,99%, nereușind să treacă pragul electoral. La modul real probabil vor lua 6-7%, dar procentul va fi suficient de mic ca să poată fi băgat sub prag cu câteva capace bine țintite în cap.
În parlament vor intra PNL, PSD, PMP, UDMR și, posibil, o alianță Pro România - ALDE. PNL, PMP și UDMR - adică partidele care formează EPP în România - vor putea forma o majoritate și vor guverna. PSD, eventual și alianța aia Pro - ALDE, vor dormi în parlament. USR-iștii vor fi istorie în cel mult un an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu