Ca de obicei, pe idioții (in)utili care comentează în mass-media sau pe online situația înscrierilor la alegerile prezidențiale, îi vute grija că de unde atâtea semnături pentru candidați, și cine, și cum. Și evident, mânia proletară se îndreaptă împotriva candidaților neica-nimeni.
Bă tâmpiților! Dacă ați avea nițel creier în sfeclăurile alea goale, v-ați întreba nu de unde are un candidat insignifiant 200.000 de semnături, ci de unde dracului au adunat „granzii” 2 milioane de semnături și „aspiranții” 4-500.000!
Să ne aducem aminte nițel de alegerile europarlamentare. Liberalii s-au prezentat atunci cu peste 1,2 milioane de semnături. În schimb la urne nu au luat decât 835.000 de voturi.
Păi bine dragilor, dar unde s-au evaporat 400.000 de „susținători” ai liberalilor? Aaaaaa, mă scuzați, mass-media coruptă are ochi numai pentru pricăjiți, râde doar de PAS sau de Republica lui Neamțu. La liberali nu e nimic în neregulă.
Kelemen Hunor și cu celălalt candidat maghiar au împreună vreo 500.000 de semnături în condițiile în care în ultimii 10 ani niciodată nu au fost mai mult de 370.000 de maghiari la vot. Aaaaaa, dar mă scuzați, UDMR e parte a sistemului de partide mari, nu avem voie să ne luăm de ei.
O întrebare pe care am uitat-o în varianta inițială a acestui articol: cum se face că Tăriceanu a strâns peste 270.000 de semnături de la prezidențiale, dar nu a fost în stare să-și strângă 25.000 pentru înființarea unui partid?! Hm? Aud?...
Hai să vedem turul 1, dar așa cum se profilează lucrurile acum e posibil ca Iohannis să nu ia 2,2 milioane de voturi.
Este clar că numărul semnăturilor nu are nici o legătură cu logica, dar el nu este umflat neapărat de candidații mici, care au un pic peste 200.000 de semnături, ci de candidații majori care au depus ca nesimțiții milioane de semnături. Având, fiecare, sute de primari, cu acces la liber la registrele electorale, e ușor de închipuit de unde provin semnăturile. Că nu o fi nimeni cretin să creadă că semnăturile s-au adunat în corturile care au zăcut, în marea majoritate a timpului, goale (eu așa le-am văzut pe toate prin București, iar acolo unde puteai semna - cazul unui cort pentru Iohannis - puteai semna bine mersi fără buletin).
Pe de altă parte, ceea ce nu înțeleg idioții este faptul că o semnătură nu implică neapărat și un vot. La europarlamentare eu personal am adus vreo 110 semnături pentru lista PAS, dar alea au fost obținute pur și simplu pe relații de rudenie și prietenie. Dintre cei care au semnat nu cred că ne-au (de fapt „m-au”) votat mai mult de 10. Gh. Zbăganu, care se are bine cu comuniștii duri (cei care încearcă să formeze de ani de zile un nou partid comunist pur și dur, fără ca justiția să îi lase) i-a rugat să-i strângă semnături, și i-au adus vreo 400. Însă au făcut-o strict pentru el. Majoritatea nu au votat cu PAS, probabil nu au votat cu nimeni, pentru că PAS, în viziunea lor, e un partid „burghez”.
De aceea discuția despre semnături e o non-discuție. E o cerință cretină, care a avut un rol de descurajare a candidaturilor la un moment dat, și care azi, în epoca bazelor de date digitale, pare suficient de revolută pentru a fi suprimată - pentru că oricum nu împiedică pe nimeni să se înscrie. Dacă lucrurile vor continua așa în 2019 vom asista la candidați cu 5 milioane de semnături și evident că măgăreața va pica tot pe fraieri. De fapt, mult mai simplu ar fi să li se ceară candidaților o sumă de bani, o taxă de înscriere, suficient de mare pentru a fi consistentă, și suficient de mică pentru a fi accesibilă. Eu m-am gândit la 40-50.000 de lei. Vreo 10.000 de euro. Un candidat serios își poate face un comitet de susținere. 1000 de inși care ar contribui cu 10 euro sau 100 care ar contribui cu 100 de euro ar fi suficienți pentru a se strânge suma necesară candidatului. Oricum, în campania electorală mass-media publică e obligată să ofere timpi de antenă gratuit deci, iată, banii vor putea fi utilizați pentru a le asigura candidaților accesul la timpii de antenă. Mă tem însă că politicienii vor prefera mai degrabă varianta cu 5 milioane de semnături decât să facă mai raționale regulile jocului.
La 5 milioane de semnaturi de candidat si doar cativa candidati cu potential d-asta, cred ca vor trebui sa se duca dupa ele si prin tarile vecine.
RăspundețiȘtergere