Văd că multă lume e mirată de numărul mare de semnături strânse pentru europarlamentare. 15 partide și 11 independenți au strâns vreo 6 milioane de semnături. Pute? Da, pute.
De la bun început trebuie însă spus un lucru: e posibil să strângi cele 200.000 de semnături, cu o mobilizare exemplară. Gândiți-vă că oricine are un grup de rude și prieteni apropiați - măcar 20 de persoane. Dacă din ăștia 20 mai convingi vreo 2 nu doar să semneze, ci să ia și ei liste și să dea mai departe la semnat, se mai adună câteva zeci. Și tot așa. Totul pornind de la un singur om. Gândiți-vă acum că ai câteva sute de oameni în toată țara și pornești această mașinărie de semnături cu 4 luni înainte de data limită. Chiar nu e mare brânză, dar trebuie să ai baza de partid pregătită.
Partidele mari lucrează altfel, ele lucrează direct cu instituțiile - în general cu primăriile la care au acces - și semnăturile se iau val-vârtej pe măsură ce cetățenii interacționează cu primăria. Sau își pun oamenii de afaceri să strângă semnături de la angajați. Sau directorii de instituții. Partide precum PSD sau PNL ar putea aduna 200.000 de semnături fluierând, în cel mult 4-5 zile.
Nu doar că le adună fluierând, ci le adună și pentru alții. Există cel puțin o făcătură de partid înscris în cursa asta electorală care în urmă cu 3 săptămâni nu avea nimic, pentru că nu e un partid cu structură în teritoriu, e zero, dar căruia i s-au făcut cadou listele (e mai complicat de explicat motivul acestui cadou). Semnatarii de pe listele acestui partid se regăsesc cu siguranță și pe listele partidului „mare”, că doar nu stăteau cei de la „centru” să le caute astora mici semnături proaspete.
Listele PRM-iste probabil au și ele un număr mare de nume comune, pentru că membrii și simpatizanții PRM au semnat mai mult ca sigur și cu Funar, și cu Vadim - „ca românul imparțial”.
De Mircea Diaconu nu mai zic nimic. Ponta semnând pentru Diaconu la televizor a fost un semnal destul de clar pentru activul PSD din teritoriu că „trebuie să se mobilizeze”.
Deci, da, dacă vreun Superman s-ar apuca de scotocit temeinic prin cele 600.000 de file de dosar depuse la BEC ar descoperi nereguli. Încercați, totuși, să vă imaginați ce înseamnă 600.000 de file. Să ne închipuim că avem în față o bibliotecă plină de cărți, și fiecare carte are în medie 200 de file. De câte cărți ar fi nevoie ca să ai în bibliotecă 600.000 de file? 3.000 de cărți!
Nu stă nici dracu' să scaneze în câteva zile 3000 de cărți, să ocerizeze informația și apoi să înceapă să compare nume, serii de buletin, adrese etc. pentru a găsi duplicate.
Până la urmă marele câștig al acestor alegeri e că vor fi cele mai disputate din ultimii 10 ani. Pe mine chiar nu mă interesează dacă x sau y și-au strâns semnăturile incorect. Oricum, condiționarea asta e o barbarie și e profund antidemocratică. Mi se pare un semn încurajator că partidele mai mici și o mulțime de independenți au avut curajul să ia taurul de coarne și să înfrunte sistemul. Să ne bucurăm că sistemul nu ne cere 500.000 sau chiar 1 milion de semnături și să profităm de bunăvoința lui.
LE. și o scurmare în fund a colonelului Turcescu: http://inregistrari.b1.ro/view-27_Mar-2014-sub_semnul_%C3%AEntreb%C4%83rii-88.html Mulțumim colonelului pentru publicitatea gratuită pe care ne-a făcut-o.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu