6.5.12

Criza. Punct de cotitură.

Așa cum au prevăzut analiștii de la Europe2020.org în ultimul lor buletin, 6 mai 2012 va rămâne cu siguranță în istorie ca fiind ziua unui nou început pentru Europa.

În Franța a fost ales președinte socialistul Francois Hollande în timp ce Grecia a votat masiv împotriva politicilor de austeritate. În Grecia lucrurile încă sunt complicate, deoarece este greu de întrevăzut cine / cum / în ce fel va guverna țara, dar cert este că partidele tradiționale s-au prăbușit (meritând pe deplin această soartă). Mai mult, din rezultatele de până acum, PASOK - socialiștii greci, de centru-stânga - sunt aproape să fie întrecuți ca scor electoral de SYRIZA - partidul membru în European Left. Momentan scorul e cam 15% vs. 14%. Dacă se adaugă și cele aproximativ 8 procente ale comuniștilor, atunci se poate spune că electoratul grec de stânga a votat masiv la stânga socialiștilor. E un semnal asemănător cu cel dat de Jean-Luc Melenchon în Franța în urmă cu 2 săptămâni. Pur și simplu popoarele europene sunt sătule de austeritate. Politicienii trebuie să rupă pisica în două și să decidă cu cine merg mai departe: cu cartelurile financiare mondializante, sau cu popoarele al căror mandat îl reprezintă?...

Sigur, se vor găsi de-acum destui isterici (cum e și ăsta de pe Contributors.ro) care, probabil în lipsa calmantelor, încep să dea în bobi și să „prevadă” viitorul sumbru al Franței, Europei, Terrei, sistemului solar etc. (viitor din care prăbușirea inevitabilă, iremediabilă, de infinită durată și sub nivelul Groapei Marianelor a tot și toate reprezintă doar unul dintre aspecte). Nici vorbă de așa ceva. Lucrurile au luat-o pe o cale greșită nu de ieri, de azi, ci odată cu Reagan și Margaret Thatcher (ce ironie, nu-i așa?... că amândoi acești „vizionari” au avut la bătrânețe creierul ros de Alzheimer și de demență...). Ceea ce începe să se întâmple azi nu e decât o  necesară corecție, și cine crede că în epoca internetului Europa va mai plonja într-o stare de fapt cvasi-feudală, așa cum era cea spre care ne-am fi îndreptat continuând pe drumul neoliberal, înseamnă ori că e prost, ori că e prost.

LE: Grecia, SYRIZA 16.7% - PASOK 13,2%. 52 de parlamentari vs. 41. Rezultatul este unul istoric. Trebuie să consultăm enciclopediile pentru a vedea când a fost ultima oară un partid social-democrat reprezentantul secund al stângii naționale într-o țară europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu