14.2.12

Vaca, porcul și oile costă. Cât? Noi, orășenii, nu știm.

Văzând muntele de lături care s-a vărsat în capul noului prim-ministru după ce acesta a declarat din spatele ochelarilor săi de tocilar că boborul leneș ar face bine să iasă de sub zăpadă, de sub cerul turcoaz al Andaluziei și de prin cotloanele Romei, ca să dea la lopată prin Vrancea și Buzău, oficiosul online, Hotnews, se grăbește să publice o mărturie indignată și mobilizatoare a cuiva care evocă iarna din 1954 și zice că țăranii de pe vremuri nu aveau nevoie de ajutorul autorităților ca să-și croiască singuri tunele prin zăpadă fiindcă erau mult mai gospodari.

Așa o fi, nu zic. Dar nu trebuie să uităm că țăranul contemporan a trecut printr-un „pariu cu agricultura” în urma căruia s-a pomenit cu pământul returnat fără mijloacele de producție rechiziționate în perioada 1950-1960.  E ca și cum un hoț îți scotocește prin buzunare, îți fură portofelul, apoi, cuprins de remușcări, îți înapoiază ceea ce ți-a furat, adică portofelul. Gol! Țăranul contemporan s-a trezit că vaca nu mai e doar vacă și boul nu mai e doar bou, ci vaca și boul sunt produse înalt tehnologice, dotate cu niște cipuri electronice care, firește, costă bani și care fac buzunarul gros unor șmecheri din domeniul veterinar care se ocupă de asemenea importuri. Țăranul contemporan s-a trezit aruncat pe o piață globală unde trebuie să intre în competiție cu produsele agricultorilor din Franța, Spania, Olanda sau Statele Unite, care se bucură de subvenții generoase ale statului, în timp ce statul român plescăie din buze și se „minimalizează” până la extincție. Țăranul contemporan s-a trezit că fiii și fiicele lui nu se mai duc, ca pe vremuri, la o aruncătură de băț, la orașul din zare, ci zboară peste mări și țări, la mii de kilometri, printre străini, ca să poată să-și clădească un rost, departe de orice mână de ajutor pe care ar putea-o da părinților și fraților săi. Nu în ultimul rând, țăranul contemporan, nu cel din 1954, este cel care trăiește arondat la mii de primării falimentare sau la marginea falimentului și tot țăranul contemporan, nu cel din 1954, este cel care trebuie să cumpere cu 50 de euro metrul cub de lemne de foc. În aceste condiții cu ce drept ne apucăm noi, orășenii, să-i judecăm că nu au „vacă, porc și oi” și nici măcar o lopată funcțională în gospodărie?

6 comentarii:

  1. tot Hotnews gasise azi un primar de prin Harghita daca nu ma insel; omul povestea cum s-au descurcat ei cu zapada fara sa astepte intariri de la Centru; ma rog, lipsea detaliul ca nu exista comparatie intre buzau/vrancea si centrul tarii daca ne raportam la nameti si intensitatea viscolului...dar ma rog, cand e sa ridici in slavi carmaciul pui umarul sa-i confirmi port factum citatele...

    RăspundețiȘtergere
  2. probabil ca adevarul e ca de obicei la mijloc.
    in primul rand isteria mediatica nu e constructiva. poate daca toti oamenii astia de vorbesc neintrerupt la tv de doua saptamani puneau mana si faceau ceva, orice, se mai rezolva cate ceva. maruntisuri, veti spune, dar oceanul e format din picaturi de apa.
    acum punctual as avea de facut cateva observatii:
    - se aduna alimente pentru sinistrati si se face apel la asta neincetat, dar oamenii aia au nevoie mai degraba de freze, combustibil, lemne de foc
    - se cara apa cu elicoptere in conditii dificile, cand stam in mormane de zapada. nu o fi tocmai igienic sa topesti zapada si sa bei, dar nu de sete se moare in zilele astea
    - nu inteleg de ce ne-am alienat astfel- ca nu pot gasi alta formulare- ca nu mai suntem in stare sa supravietuim fara mini-market nici doua saptamani. ar fi de bun simt sa aiba fiecare in casa cate ceva de rezerva; cu atat mai mult in sate izolate, nu vorbesc de porc sau oaie, dar o varza, un cartof, o ceapa, cat sa nu se puna problema de supravietuire, ca vorba inteleptului iarna nu-i ca vara
    altfel, as vrea sa vad aceeasi desfasurare de forte tv si contra cipului care inventariaza oile pe care nu le mai avem, precum si impotriva altor inutilitati din aceeasi categorie. numai ca probabil nu aduce nici rating, nu e spectaculos si mai atinge si vreun interes al patronului
    sa facem deci reportaje in zapada, asta o sa le rezolve e toate

    RăspundețiȘtergere
  3. @georgemnl
    Nu pari sa fi aflat pe ce lume traiesti. De unde stii unde "e" adevarul?

    Doar un cretin de la guvernare ar putea cataloga drept neconstructiva... critica. Papagalii lor... nu "considera", ci preiau "dezlegari" pentru a "echilibra" opiniile.

    In general papagalul portocaliu omite ca exista autoritati care colecteaza taxe si impozite si pentru a presta "ceva"... nu doar pentru a fura.

    RăspundețiȘtergere
  4. adevarul e undeva, trebuie sa fie. si nu incerc sa va impun adevarul meu, orice culoare ar avea el. si daca echilibrul nu mai e printre virtuti, traim probabil in lumi separate, insa tot ar trebui sa ne intelegem cumva.
    ceea ce nu inteleg insa e o contradictie in opinii, sau asa imi pare mie.
    pot sa va spun clar ca militez pentru un aparat de stat minuscul si pentru taxe si impozite cat mai putine si mai mici. mai cred ca ar trebui sa avem un corp de legi care sa se refere la drepturi fundamentale, care ar fi probabil foarte aproape de morala si/sau de bun simt, lasand la o parte reglementari ale dimensiunilor optime ale morcovului ( plus alte mii si mii de asemenea reguli)
    insa la toate acestea reversul medaliei ar fi, dupa parerea mea, ca nu prea ai ce astepta de la stat, ca trebuie sa iti ai grija, tie si alor tai, trebuie sa suporti consecinte ale propriilor decizii.
    eu, in lumea mea, sic, m-am hotarat, nu vreau asa mult stat, incerc sa nu il sustin, si nici nu astept sa ma sustina.
    ma rog, era vorba de zapezi...

    RăspundețiȘtergere
  5. @georgemnl

    Militezi pentru un stat minimal... ca un militian.

    Prostocalii au ajuns la guvernare pe promisiuni desarte, pe legea cresterii salariilor profesorilor cu 50%.

    Chiar daca au adoptat austeritatea pentru... catei, atat veniturile, cat si cheltuielile... statului portocaliu au crescut.

    Cum adica sa n-avem asteptari de la stat cand il intretinem cu peste 60% din venituri?

    Cand vor castiga alegerile... "statii minimalisti" si cand imi vor lasa... banii in buzunar vei putea sa-ti insirui nestingherit cacarezele "obiective".

    RăspundețiȘtergere
  6. De asta e atat de usor sa inchizi "obiectivii" mononeuronati:

    Miliţia online a PDL

    RăspundețiȘtergere