2.9.10

"Înainte", ca la curve: părerea mea despre Roşia Montană

Da, eu aş fi de acord cu investiţia de la Roşia Montană, dacă şi numai dacă investitorii de la RMGC se vor obliga, la începutul investiţiei, să depună în cash într-o bancă elveţiană, în numele statului român, o garanţie egală cu toată contravaloarea reabilitării zonei după ce se încheie exploatarea, plus o penalizare de minim 25%. Dacă ei vor realiza reabilitarea, atunci statul să le dea garanţia înapoi. Dacă nu o vor realiza, atunci statul să le execute garanţia.

A, şi garanţia respectivă, da, să fie indexabilă an de an. Adică statul român, dacă vede că pe piaţă s-au scumpit materialele şi substanţele care ajută la reabilitarea zonei, să poată solicita depunerea de garanţii suplimentare sau să suspende proiectul şi să execute garanţia.

Momentan, conform proiectului pe care îl putem citi aici, RMGC se angajează să depună "la începutul fiecărui" an contravaloarea pentru anul care vine. Asta nu prea e normal. La fel a zis şi Patriciu acum 10 ani când a luat Rompetrolul. Că îşi va plăti datoriile în 2010. Şi iacă intrăm în 2011, şi sufletu' datoriile. La fel au făcut şi grecii care au luat Romtelecom. Una au promis la privatizare, alta au făcut. Şi OMV. Şi Ford. Şi Mittal la Galaţi. Şi Crosslander (care a omorât ARO). Chapeau pentru Renault, care chiar au fost serioşi cu investiţia de la Dacia.

Nu, taică. Ne-am ars suficient. Daţi voi banu' jos, "înainte" ca la curve, că aşa-i frumos şi sigur, şi după aia faceţi ce vreţi: futeţi Roşia Montană cum vreţi, omorâţi toţi urşii şi toate păpădiile, omorâţi broscuţele şi libelulele, otrăviţi pădurile şi ardeţi fântânile. Daţi cu cianură peste unguri! Dar scoateţi voi banul înainte! "Înainte", ca la curve!

Dacă RMGC nu vrea să facă asta, atunci la revedere. Las' să rămână Roşia Montană neavansată, neexploatată, neîmbogăţită, necăcat şi netoate celelalte pe care le promit RMGC şi vocile lor din presă şi din mediile corporatiste. Las' să rămână ăia 1000 de mineri din Roşia Montană şomeri pe viaţă. Sunt convins că există şi pentru ei şi familiile lor o pâine albă în Italia. Sau în Spania. Sau în construcţii în judeţul Ilfov. Dacă vor cu adevărat să muncească!

Câtă vreme RMGC nu îşi asumă o asemenea condiţie investiţia RMGC îmi sună a viitor Bhopal. Cum, nu ştiţi ce e Bhopal? Păi e un loc în India unde nişte investitori au venit călare pe un cal frumos, au promis că îi scot pe băştinaşi din căcat construind o fabrică de otrăvuri, şi fabrica aia într-o noapte din 1984 (aşadar, într-un moment în care bieţii oameni... visau) a gazat tot oraşul, provocând moartea a vreo 15 000 de oameni şi rănirea altor 550 000. "Investitorii" şi-au băgat, ca să mă exprim elegant, picioarele şi după procese care durează până în ziua de azi abia s-au dat câteva condamnări (condamnaţii fiind, fireşte, nişte bieţi tehnicieni indieni), s-au plătit niscaiva zeci de milioane de dolari şi Bhopalul a rămas pe alocuri la fel de calamitat ecologic cum e Cernobâlul. De ce? Pentru că statul indian e sărac iar pe investitori îi doare la ştangă. Investiţia lor s-a încheiat!

Şi aş mai avea ceva de adăugat: în ultimii ani am tot avut prilejul să ne convingem că puterea justiţiară a unei ţări de nimic ca România e prea slabă pentru a se manifesta împotriva unui şofer prost, dar cu pedigree nord-american, care kilăreşte pe aici ba pe un Teo Peter, ba pe un Cristi Nemescu. Avem cumva impresia că impotentul stat român ar putea lua o poziţie de forţă împotriva unei corporaţii în cazul în care aceasta ar provoca un dezastru ecologic?

"Înainte"... ca la curve!

2 comentarii:

  1. De acord cu tine, însă mai este o problemă: reabilitarea mediului cât va fi de efectivă şi riscurile de poluare accidentală în urma fenomenelor naturale. De ce? Simplu:

    1. Se va apuca RMGC să reconstruiască munţi? Nu. Vor modifica radical şi ireversibil relieful, afectând (a se citi "eliminând") flora şi fauna.

    2. Se cunosc schimbările climatice care afectează vremea din România din ultimul timp. Cu ce ne va încălzi când ne vor spune că nu e vina lor că a fost rupere de nori şi s-a rupt digul lacului cu cianuri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, anumite lucruri sunt ireversibile, indiferent ce garanţii s-ar depune.

    Totuşi, remodelarea naturii de către om nu mă sperie chiar aşa de tare, pentru că asta facem de vreo 5000 de ani. Când oamenii construiesc un pod, un viaduct sau un baraj tot asta fac: remodelează natura. E un preţ pe care natura îl plăteşte civilizaţiei. Ţine însă de noi dacă facem ca preţul plătit să fie mic sau mare.

    RăspundețiȘtergere